Élet-Stílus

MP3-lejátszóval törtek fel bankautomatákat

Két és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy brit férfit, aki MP3-lejátszóját használta több bankautomata feltörésére, a hitelkártyák adatainak lemásolására. A csalásokra véletlenül derült fény.

A 41 éves, manchesteri illetőségű Maxwell Parsons jó ideje használta saját módszerét különböző, szabadon álló ATM pénzfelvevő automaták feltörésére. Azon masinákat figyelte ki áldozatául, amelyeknél a hátsó oldal is szabadon hozzáférhető volt, mivel itt csatlakoztatta MP3-lejátszóját, amelyet azután az adatok leolvasására használt. A férfi több mint 200 ezer font (csaknem 80 millió forint) értékben költött mások kontójára.

A szabadon álló, tehát nem falba beépített ATM-berendezések főleg üzletekben, bárokban találhatók meg. Parsons ezeknél a hátsó oldalon csatlakoztatta hordozható lejátszóját, amelynek segítségével leolvasta a telefonvonalakon a bank felé továbbított kártyaadatokat. Az adatok birtokában saját otthonában hamis (másolt) bankkártyákat állított elő, amelyekkel azután szabadon költekezett. A rendőrség információi szerint mindössze 14 ezer fontnyi kézpénzhez jutott, a többit elvásárolta. A férfi először tagadta a bűncselekmények elkövetését, később azonban beismerő vallomást tett.

Az eset érdekessége, hogy a rendőrség teljesen véletlenül, egy közlekedési kihágás kapcsán jutott el a férfi otthonához, és az itt található illegális felszereléshez.

Az igazoltatáskor Parsons autójában megtalálták az éppen aktuális hamis bankkártyát, otthonában pedig a már említett berendezéseket, ami bőven elegendő volt a nyomozás elindításához és gyors lezárásához. A bíróság végül 32 hónap börtönre ítélte a férfit, aki beismerte, hogy saját tulajdonában voltak a hamis bankkártyák, a sokszorosító berendezés, valamint hogy ő követte el a csalást és a bizalmas adatok eltulajdonítását.

A rendőrség gyanúja szerint Parsons nem egyedül tevékenykedett, hanem legalább egy bűntársa is volt, erre vonatkozóan azonban nincs információjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik