Élet-Stílus

Az Aranylabda várományosai: Kaká

November 27-én hirdetik ki az idei Aranylabda-szavazás győztesét. Az addig hátralévő napokban bemutatjuk a France Football magazin által létrehozott díj várományosait, elsőként Kakát, az AC Milan sztárját.

Az AC Milan karmestere kapcsán nem helytálló, ami sok brazil labdarúgó esetében igaz, mármint hogy szegény, nincstelen gyerekből nőtte ki magát milliomos futballsztárrá. Ricardo Isecson Santos Leite (az egyik testvére nem tudta kimondani, hogy Ricardo, csak azt, hogy Ka-Ká – innen a művészneve) ugyanis tehetős család gyermekeként látta meg a napvilágot Brazília fővárosában, 1982. április 22-én.


Mutatóujjak az ég felé


A labdarúgás számára mindig is szórakozás volt, az igazi örömforrás. Egy szörnyű baleset azonban kis híján véget vetett ígéretes pályafutásának: egy úszódeszkáról olyan szerencsétlenül szállt alá, hogy elrepedt egy gerinccsigolyája. “Jézus velem volt” – vallott az esetről utóbb, a felépülése után. A hit azóta különös szerepet tölt be az életében, valahányszor a kapuba talál, mind a két mutatóujjaival az égre mutat. Persze tehetsége miatt is hálás lehet az égieknek. A futballra termett: fizikiai adottságai kitünőek, szinte tökéletesen ötvöződik benne a brazilos játékosság és európai stílusra jellemző harcosság, gyors megindulásaival és ördöngös cseleivel a védők rémálma, és amit még ki kell emelnünk, az az egyedülálló játékintelligenciája.


A Real is harcba szállt Kakáért


Kaká a Sao Paulo utánpótlás-nevelésének egyik kincse, 18 éves volt, amikor 2001-ben bemutatkozott a híres brazil egyesület felnőtt csapatában. A debütálása évében 27 mérkőzésen 12 gólt szerzett, a következő szezont pedig 22/10-es mutatóval zárta.
Az Aranylabda várományosai: Kaká 1

A lányok kedvence (EPA)

Nem csoda, hogy hamar célkeresztbe került az európai topkluboknál, már-már úgy volt, hogy a spanyol Real Madridhoz igazol, végül az AC Milanban kötött ki. A lombardok 8.5 millió dollárt fizettek érte 2003-ban. Kaká megérte a pénzért, és annak ellenére, hogy Rivaldo és Rui Costa jelentette a konkurenciát, gyorsan bejátszotta magát a kezdőbe.


Milánó fejedelme


Az első olaszországi szezonjában 30 meccsen 10-szer talált a kapuba, a csapat pedig az olasz bajnokságot és a kontinentális Szuperkupát is megnyerte. Kaká teljesítményére később sem lehetet panasz: a 2004/2005-ös évadban 36 mérkőzés 7 gólt jegyzett
Az Aranylabda várományosai: Kaká 2

Hálás az égieknek (EPA)

a klubcsapatában, míg tavaly – és ugye az Aranylabda-szavazásán ez esik latba – 35 fellépésén 14-szer volt eredményes. A válogatott karrierje 2002 januárja óta íródik. Ott volt a japán-koreai vb-n is, de akkor még nem játszott meghatározó szerepet a selecaóban, mindössze 19 percet kapott. A nyári seregszemlén viszont már ő forgatta a karmesteri pálcát – a horvátok ellen csodagólt szerzett -, és bár Németországban a többi brazil klasszishoz hasonlóan Kaká sem volt csúcsformában, a címvédő korai kiesése miatt elsősorban aligha ő okolható.


Kaká, bár kétségkívül napjaink egyik legjobbja, nem tartozik a hivalkodó, a hírnevet meglovagoló futballsztárok sorába (lásd: David Beckham), megmaradt szerénynek. Tavaly megnősült, és idilli kapcsolatban él a 19 éves Caroline Celicóval.


Szakmai vélemény
Várhidi Péter, a magyar válogatott megbízott kapitánya:
“Brazíliában nagyon sok labdaművész van, Kaká azonban játékával kiemelkedik közülük. Tökéletes csapatember, ha kell, a védekezésből is kiveszi a részét. Nem alibizik, mindig a kapu felé indul, a gólszerzésre törekszik. Jól szolgálja ki a társait, de sokszor maga fejezi be az akciókat. Fiatal játékosról van szó, még mindig fejlődőképes. A rúgótechnikája szinte tökéletes, azon már nincs mit csiszolnia, a fejjátéka azonban lehetne jobb. Szimpatikus benne, hogy nincsenek viharok körülötte, céltudatos, mindent a labdarúgásnak rendel alá.”

Következik: Thierry Henry (Arsenal)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik