Élet-Stílus

Puskást méltatták a német lapok

"A világ a bal lábában volt", "A csodacsapat vezére", "Az őrnagy távozott" - ilyen, s ehhez hasonló címekkel, a terjedelmes cikkeket hatalmas fotókkal illusztrálva számolt valamennyi német országos napilap szombaton Puskás Ferenc haláláról.

“Elhunyt a huszadik század egyik legzseniálisabb labdarúgója” – tudósított a Der Tagesspiegel. Az újság felidézte Puskás pályafutásának legfőbb állomásait, kiemelve az évszázad mérkőzésének tartott, ’53-as angol-magyart, amikor a “kis kövér” – ahogy akkoriban londoni lapok írtak róla – tönkretette az évtizedek óta veretlen angolokat.


Azután természetesen a berni döntőt, amelyben a magyarok Németországtól 3-2-es vereséget szenvedtek. A negyeddöntő idején még sört ivott és cigarettázott, azután a döntőben már a hatodik percben gólt szerzett” – emlékezett a berlini újság, felidézve azt is, hogy a németek 2:3-nél újabb gólt rúgott, amit a partjelző lesnek minősített. Puskás veszekedett, hogy nem volt les, és – mint a Der Tagesspiegel ötvenkét évvel később írta – igaza volt..


Legenda volt


A Berliner Zeitung mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy Puskás legendává vált, mind a magyar válogatottban, mind a Real Madridnál.


Az újság szerint zseniális csatár volt, termetét tekintve inkább kicsi, de a pályán mégis óriás. A Die Welt idézte Puskás Ferenc egy évtizedekkel korábbi mondását, hogy “a futball az élet maga”. Azután az élet mégis “lesre állította” – írta a lap, utalva az Alzheimer-kórra, arra a betegségre, melynek következtében ő maga fokozatosan elfelejtette, hogy ki is volt igazából. A magyarok azonban soha nem fogják elfelejteni – hangsúlyozta az újság.


A legnépszerűbb magyar távozott


A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki, hogy Magyarország a legnépszerűbb állampolgárával lett szegényebb. A magyarok számára Puskás Ferenc világszerte az ország legismertebb képviselője volt. Sem a Nobel-díjas magyar tudósok, sem a leghíresebb zeneszerzők, sem az ország legtekintélyesebb irodalmárai ebben a tekintetben nem tudtak versenybe szállni vele. Kemény profinak számított – írta a lap, emlékeztetve arra a Puskás-mondásra, hogy “kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci”.


Puskást látni kellett


A Süddeutsche Zeitung későbbi madridi játékostársát, Alfredo di Stefanót idézte. “A fiatalabb generációknak csak azt tudom mondani: valójában nem is tudják, mit veszítettek azzal, hogy nem látták Puskást játszani” – írta emlékirataiban a világ korábbi másik leghíresebb futballistája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik