Élet-Stílus

A franciák is búcsúztak Puskástól

A zseniális magyar játékostól és a "Száguldó Őrnagytól" búcsúztak Puskás Ferenc halála kapcsán az országos francia napilapok.

A nemzetközi labdarúgás nagy presztízsű korszaka ért véget Puskás Ferenc halálával – vélte Egy legenda vége című írásában a Le Figaro. A konzervatív újság szerint a labdarúgópályák 1927-ben Budapesten született istenének élete igazi politikai sportregény témája lehetne. A külvárosi srác bal lábának ördögi voltával tűnt ki 10 évesen és került be 18 éves korában a magyar válogatottba. Legdicsőségesebb éveit hazájában élte, ahol a többi kelet-európai országhoz hasonlóan a kommunista rendszerben a magyar játékosok is napi katonai kiképzést kaptak. A hadsereg csapatában, a Honvédban nevelt magyar focisták négy éven át legyőzhetetlenek voltak Európában, és Magyarország 1954-ben világbajnok lett volna, ha Puskás nem sérül le a döntő előtt.

A “csodálatos magyarok”


Puskás Ferenc második élete az 1956-os forradalom után Spanyolországban kezdődött, ahol a Real Madridban beígért helyért cserébe 12 kilót lefogyott, bal lába újra varázslatos lett, és nagy riválisánál, Alfredo Di Stefanónál is dicsőségesebb pályát futott be. A Libération szerint a sporttörténelem legnagyobb igazságtalansága volt, hogy az 1954-es világbajnokságot a németek és nem a “csodás magyarok” nyerték. A csapatuk annyira szárnyaló volt, mint amennyire a kommunista Magyarországon nyomott volt a légkör. Az Aranycsapat az ötvenes években új focit talált fel, amelynek mestere volt Puskás Ferenc – hangsúlyozza a baloldali újság.

A “kis kövér”

Puskás – akiről azt beszélték, hogy csak egy szót ismert angolul, mégpedig azt, hogy whisky – a világ egyik első, nagyszájú focista sztárja volt, akit üldöztek az újságírók és csábított a mozi. Mindenekelőtt azonban óriási játékos volt. Fizikai adottságai hiányoztak a csatársághoz, ezért az angolok az 1953-as meccs előtt csak “kis kövérnek” gúnyolták, s azt hitték, hogy felfalhatják.


Aztán az “évszázad mérkőzésén” – amelyen Puskás egyik leghíresebb gólját lőtte – az angolokat leterítette a magyar válogatott. Dicsőséglistája akkora, mint egy szovjet tábornok kitüntetéseinek száma: ötszörös bajnok a Honvéd színeiben, hatszoros bajnok a Reallal, olimpiai bajnok, sokszoros gólkirály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik