Élet-Stílus

Nincs környezetvédelmi gátja a Nato-radarnak

Nem kell környezetvédelmi hatósági engedély a Mecsekbe, a Tubesre telepítendő NATO-lokátor építéséhez – közölte a környezetvédelmi tárca.

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a tervezett létesítmény és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kiépítése nem tartozik a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet hatálya alá – állapította meg a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Vízügyi és Természetvédelmi Felügyelőség.

A szakhatóság állásfoglalása szerint a radarállomás nem azonosítható a kormányrendeletben „távközlési adó (antennatorony) védett természeti területen” kategóriába sorolt létesítményre vonatkozó szabályokkal, illetve a NATO lokátort nem védett természeti területen építenék fel.

A felügyelőség szerint Honvédelmi Minisztérium környezeti hatástanulmánya szakmailag megalapozott, elfogadható. A NATO-lokátor létesítése, üzemeltetése során elviselhetetlen mértékű vagy káros hatás nem fordul elõ.


A tervezett létesítmény helye, kiviteli munkái nem érintenek természetvédelmi értékeket, a létesítés nem jár a jelenlegi területhasználatnál nagyobb területigénnyel – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik