Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa

Egy hangárnyi ember fog pénteken a Los Angelesi latin-rap csapatra hömpölyögni. Másnap az Events Hallban teszi tiszteletét a három ausztrál srác, akik mellesleg a drum and bass jelenlegi favoritjai, ugyanekkor a Merlin Klubban a Montefiori Cocktail produkciója nevetteti és ejti ámulatba a budapestieket. Vasárnap Pintér Béláék Parasztoperáját semmiképp ne hagyjuk ki!
Ha ezek után mégis az otthonülést választjuk, akkor a tévéműsorokat vizsgáljuk meg jól, mert ott is akad figyelemreméltó néznivaló. (Na jó, segítünk, alant ebben is.)
Kérdés: menjek vagy maradjak?


menjek…


péntek, november 17.

… a Váradi Roma Café koncertjére a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 1

A MUPA Kör Fesztiválján a fellépők minden este egy kicsit más arcuklat mutatják, mint amit megszoktunk tőlük. Pénteken példának okáért a duplalemezes, Fonogram-díjas Váradi Roma Café mutatja be új nagylemezének anyagát. A csapat különleges műsor keretén belül muzsikál a vendégeknek: olyan produkcióra készülnek, ami a maga nemében egyedülálló: nem mással, mint a Honvéd Férfikórussal együtt lépnek színpadra! A zenekar sajátos stílusa megmaradt az új korong alapvető jellegzetességeként: a híres magyar cigányzene, a jazz, a latin és a klasszikus dallamok ötvözetével a Váradi Roma Café szivarfüstbe burkolózik és felkínálja muzsikáját.

… Pszycho Realm koncertre a Studio4 hangárba


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 2

A Los Angeles-i Psycho Realm egy egész hangár közönségét próbálja padlóba döngölni a Soroksári út 122. szám alatt! És ez sikerülni fog nekik, borítékolható. A Psycho Realm története a ’90-es évek elejére nyúlik vissza, Los Angeles mexikóiak által lakott negyedébe. Innen származik a rapformáció két alapítója, Duke és Jacken Gonzales, akik hamar belekóstoltak a gettóélet kegyetlen valóságába. az itt szerzett élmények és tapasztalatok ihlették zenéjüket, sajátos stílusú és tartalmú szövegeiket. Zenéjük és angol-spanyol rapszövegeik teljesen egyedi, senkihez sem hasonlítható egyveleget alkotnak, mely mind az east coast, mind a west coast hangzás szerelmeseinek valami különleges élményt nyújt.


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 3

szombat, november 18.

… Groove Armada koncertre a Syma csarnokba

Ezerszínű zenei paletta várja november 18-án a Syma rendezvénycsarnokba látogatókat. A fogadóbizottság nem kisebb együttesekből áll, mint a Groove Armada, a Coldcut vagy az elektronikus zenei műfaj egyik legmarkánsabb hazai képviselője, az Anima.
A buli fellép még a legendás De La Soul, a Rewind házigazdája, DJ Palotai és a tavalyi Thirst világgyőztes DJ Ronin is.

bővebben>>

… Pendulum partyra az Events Hallba


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 4

A drum and bass jelenlegi legnagyobb sikerprojektje a kenguruk földjéről ruccan át – London érintésével – az Óbudai szigetre. A Pendulum három fiatal ausztrált takar, akik tavaly összedobták a ‘Vault’, ami örökös helyet bérelt a DJ-táskákban és első helyezett lett 2003-as közönségszavazásokon is. Az Elhornet, Ansenic és Speed alkotta trió ezután Londonba tette át székhelyét és exkluzív szerződést kötött a Fresh és Adam F vezette Breakbeat Kaos kiadóval, ahol a mindenki által jól ismert “anthem”, a trance-be hajló ‘Another Planet’ is megjelent.
Saját szerzeményeiket a kiváló hangmérnöki munka mellett a kemény, de mégis fülbemászó, sokszor trance elemeket felvonultató hangzás jellemzi, de kísérleteznek a drum and bass tempónál lassabb breakbeatekkel is, például a Freestylers-szel közösen a ‘Fasten Your Seatbelt’ esetében. 2005 nyarán megjelent a csapat első nagylemeze, a ‘Hold Your Colour’, amelyről a Slam című szám komikus klipjét az MTV is rendszeresen játssza.
Azonban amivel a csapat megjárta a toplisták csúcsát az a Prodigy-nek készített ‘Voodoo People’ remix. A szám és a klip nem csak külföldön tarolt, Magyarországon is sokáig vezette a Viva összesített és tánczenei slágerlistáját is, hasonlóan a UK Top 40 és UK Dance Top 40 listákhoz. A csapat jelenleg Angliában zenekarként is fellép néhány koncert erejéig.

… Montefiori Cocktail koncertre a Merlin Klubba


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 5

A Montefiori Cocktail Olaszország, de valószínűleg egész Európa egyik legvidámabb zenekara. Aki nem hiszi, Róma, New York, London, és Tokió után Budapesten is meggyőződhet erről. Az easy listening olasz nagyágyúi önfeledt produkciójukban a pop legújabb fejleményeit ötvözik a koktélbárok és a hatvanas-hetvenes évek filmjeinek zenéjével. Legújabb, a nyáron megjelent Appetizer című lemezükön a móka tovább folytatódik. A korongon többek közt Bob Sinclair-, Madonna-, Robbie Williams- és Doors-slágerek rendhagyóan humoros feldolgozásait hallhatjuk rengeteg szaxofonnal, Hammond orgonával forróra hangszerelve. Szombat este friss nagylemezüket mutatják be magyar nu jazz és easy-listening lemezlovasok, valamint a bemutatkozó albumával nemrégiben előrukkoló Ez a divat társaságában.

Vasárnap, november 19.

… Borbély-Dresh Quartett koncertre a Columbus hajóra


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 6

Ha biztosra akarunk menni, menjünk Borbély Mihály vagy Dresh Mihály koncertjeire. Ha még fokozni akarjuk a tuttit, menjünk Borbély-Dresh Qartettre. Például vasárnap, amikor a TE+TE című lemezt mutatja be a két honi jazzfenomén Szandai Mátyás bőgőssel és Baló István dobossal megerősítve. A magyar ethno-jazz két talán legnagyobb muzsikusának új, közös zenekarában a „két dudás” nem csak, hogy jól megfér egymással, de olyan új minőséget hoznak létre, amelynél a szokásos formulák, műfaji meghatározások érvényüket vesztik.



Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 7

… Parasztoperára a Szkéné Színházba

A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoznak fel Pintér Béláék opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. Pintér Bélának állítólag a nagymamája Szabadszállás környéki emberekkel történt meséjére építette a darabot. Van benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertõzés és gyilkosság.
„Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!” szólít fel a rendező.

… moziba

Az ember gyermeke


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 8

A közeljövőben az elöregedő emberiség a kipusztulás szélére sodródik. Vagy húsz éve terméketlen, érthető hát, hogy egy új jövevény mindenkinek – hatalomnak, ellenállóknak egyaránt – felkelti a figyelmét.
A természeti katasztrófák, amikhez azért a Föld nevű bolygón momentán regnáló fajnak, mint előidézőnek erős köze – és kötődése – van, újra előkerültek a társadalmi összeomlások a filmeken. Az őskövületnek és alapműnek számító Szárnyas fejvadász és a B-kategóriás, de tematikájában abszolút ide tartozó Fortress után egy alkalmi euroatlanti filmkoalíció (spanyol direktor, angol és amerikai stáb, színészek és pénz) hervasztja az optimista kedélyeket a jövőnket illetően. A brit P. D. James sötét tónusokkal operáló regényéből született szomorúfilm a 2005-ös V mint vérbosszú (amit a „mátrixos” Wachowski fivérek forgatókönyve nyomán John McTeigue rendezett) nyomdokain halad, legalábbis abból az aspektusból, hogy újfent a ködülte Albionban járunk, az alkalmi partizánok kontra diktatórikus kormány közötti (képzeletbeli) árokban.

bővebben>>
…kiállításra

… világhírű fotósaink kiállítására az Ernst Múzeumba


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 9

(M)érték címmel Brassai, Capa, Kertész, Moholy, Munkácsi képeit csodálhatjuk meg fotótörténeti kiállításon. A két világháború közti időszak meghatározó fényképészei e magyar művészek jelentős szerephez jutottak az egyetemes fotográfia történetének alakításában. A Fotóhónap 2006 keretében rendezett, az öt nagy magyar művészt bemutató fotótörténeti kiállítás érdekes kísérlet, melyhez foghatóval még nem találkozhatott a szakmai közönség és a látogatók sem.

…fürdőbe


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 10

A közelgő szutykos idő ellen az egyik túlélési módszer az lehet, ha termálfürdőben vészeljük át az ősz végét, de egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni.

bővebben>>


maradjak…

… tévézni

Péntek, november 17.
Tv2, 21:15

Millió dolláros bébi


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 11

Clint eastwood négy Oscart besöpört bunyósfiljében Frankie Dunn (Clint Eastwood, maga) pályája során számos fantasztikus bunyóst edzett és menedzselt. Legfőbb tanítása, mely vezérli az életét is, hogy a legfontosabb az, hogy mindig védd magad. Mióta elidegenedett a lányától, Frankie jó ideje senkit sem engedett közel magához. Egyetlen barátja Hepaj, az egykori bokszoló, aki rendben tartja Frankie edzőtermét, és tudja, hogy a mogorva külső olyan embert takar, aki az elmúlt 23 évben szinte minden nap misére járt, keresve a megbocsátást, amely valahogy mégsem adatik meg neki. Aztán egy nap Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) besétál az edzőterembe…


szombat, november 18.
Duna Tv, 21:00

Klute


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 12

John Klute (Donald Sutherland) nyomozót azzal bízza meg az eltűnt Tom Gruneman főnöke, Mr. Cable, hogy derítse fel az eltűnés körülményeit. A szálak egy prostituálthoz vezetnek, ám ő ártatlannak bizonyul. Két másik prostituált halála után Klute új szálon folytatja a nyomozást.


Vasárnap, november 19.
Duna Tv, 21:45

A vágy villamosa


Menjek vagy maradjak – Parasztopera vagy A vágy villamosa 13

Tennessee Williams 1947-ben íródott darabja Stanley és Blanche, a durva valóság és a csalódások teremtette álomvilág kétségbeesett küzdelméről szól. Elia Kazan rendezésében lett átütő siker a Broadwayn és került később (1951-ben) filmvászonra a színpadi előadás szenzációs felfedezettjével, Marlon Brandóval együtt, aki erotikus kisugárzását és kirobbanó temperamentumot vitt a lengyel bevándorló brutális figurájába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik