Élet-Stílus

Újabb európai bírság a Microsoftnak?

Kilenc napos haladékot adott az amerikai vállalatnak operációs rendszerei (köztük a Vista) forráskódjainak nyilvánosságra hozására Neelie Kroes, az Európai Unió versenyügyi biztosa.

Érdekesség, hogy a politikus által megjelölt utolsó nap jövő hét csütörtökre esik, ami az Egyesült Államokban a hálaadás napja. Az európai uniós biztos egyúttal a The Guardian nevű brit lapnak adott interjúban kilátásba helyezte, hogy kész akár napi 3 millió dolláros pénzbüntetést is kiszabni a szoftveróriásra, amennyiben az továbbra sem működik maradéktalanul együtt az Európai Bizottsággal. “Véges a türelmem, nem élek örökké. Nem hat meg, hogy ha valaki azt mondja, már elérhető a kért információk 90 százaléka, mert én az adatok 100 százalékát kértem” – jegyezte meg a lapnak Neelie Kroes.

A Microsoft július 19-ig vállalta, hogy minden kérdéses információt nyilvánosságra hoz és ezzel eleget tesz az Európai Bizottság felszólításának. Ezeknek az irányelveknek a betartása a politikus szerint különösen fontos az európai gazdasági növekedés és az európai munkahelyek és a munkaerő-piac szempontjából, éppen ezért a biztos jottányit sem hajlandó engedni álláspontjából. “Én vagyok a bíró a játékban, de igazságos és tisztességes vagyok” – tette hozzá a politikus, aki visszautasította a vádat, hogy túlzottan egyoldalú és kemény lenne. Célja az, hogy folyamatosan nyomást gyakoroljon a Microsoftra és ha kell, így kényszerítse ki az európai uniós határozatok tiszteletben tartását.

Neelie Kroes általában meglehetősen konok és szigorú biztos, minden olyan kísérletet letör, ami kartellek létrehozására irányulna – legyen szó az energia- vagy éppen a szoftverpiacról. Mint ismeretes, a Microsoftra legutóbb júliusban szabott ki 280,5 millió eurós bírságot az Európai Bizottság, mert a vállalat sokadszorra sem tartotta be az információk hozzáférhetővé tételére kiszabott határidőket. A cég egyébként azonnal jelezte, hogy az újabb bírság ügyében is perre megy, majd októberben hivatalosan is fellebbezett a döntés ellen.

A nyáron újabb vita robbant ki a két fél között a Vistába épített biztonsági funkciók miatt. A Microsoft később azonban közölte, hogy az operációs rendszerből két külön verziót dobnak piacra, hogy megfeleljenek az Európai Unió és Dél-Korea támasztotta feltételeknek. Ám ez még nem jelenti automatikusan a vita végét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik