Élet-Stílus

Csütörtökön újra Műgyűjtők éjszakája

Négy kiállításmegnyitó, koncertek és számos, már megnyílt – több korszakba, stílusirányzatba, képző- és iparművészeti műfajba betekintést nyújtó – tárlat várja az érdeklődőket november 16-án a főváros galériaközpontjában.

Délután öt órától éjfélig a Falk Miksa, a Balaton, a Markó és Balassi utcában második alkalommal rendezik meg a Műgyűjtők éjszakáját. Ezen az estén a műkedvelők 24 galériában és üzletben nézelődhetnek és válogathatnak, tárlatvezetésen vehetnek részt vagy hallgathatnak jazzkoncertet, miközben finom borokat kóstolnak. A változatos programokkal a szervezők egy éjszakára ismét nyári hangulatot varázsolnak a belvárosba.

Párizsban, a képzőművészet fővárosában, nem számítanak ritka eseménynek az éjszakába nyúló, egymást követő kiállításmegnyitók. Az Erdész & Makláry Fine Arts Galéria kezdeményezésére – a francia példát követve – a budapesti „galériások utcáinak” tulajdonosai összefogtak azért, hogy a magyar műgyűjtők és érdeklődők is részesei lehessenek negyedévenként a párizsi hangulatot idéző, éjfélig tartó programsorozatnak.

Augusztus elején több ezren látogattak el az első alkalommal megrendezett Műgyűjtők éjszakájára a Falk Miksa utcába. Akkor kilenc galéria és üzlet csatlakozott a programhoz. A sikeres rendezvénynek köszönhetően, a második Műgyűjtők éjszakáján már 24 galéria és üzlet tart nyitva egészen éjfélig, többen közülük ezen az estén nyitják kiállításukat.

Az esemény nemcsak a műértők érdeklődését keltheti fel, hanem azok számára is hasznos program lehet, akik most szeretnének ismerkedni a képző- és iparművészettel. Egy este alatt számos korszakba, stílusirányzatba, képző- és iparművészeti műfajba nyerhetnek betekintést a Műgyűjtők éjszakájára ellátogatók.

Míg 17 órakor az egyik galériában egy kortárs szobrászművész, Katona Zsuzsa műveiből válogatott tárlat nyílik meg, addig néhány épülettel odébb, 18 órakor az iparművészet kedvelőinek szolgálhat jó programként az Erdei Sándor üvegművész munkáiból rendezett kiállításmegnyitó. Este 7 órától egy világhírű, magyar származású festőművész, Sándorfi István alkotásait tekintheti meg a közönség – első alkalommal Magyarországon, 20 órakor pedig az egyik legújabb képzőművészeti műfaj, a videoinstalláció világából ad ízelítőt Csontó Lajos munkáját bemutatva egy másik galéria.

Ezen az estén a megnyitók mellett állandó és már korábban megnyílt kiállítások, valamint kizárólag a Műgyűjtők éjszakájára szervezett programok közül válogathatnak az érdeklődők. Így például megtekinthetőek Kaján Tibor karikatúrái, a Mérnökség dicsérete kiállítás darabjai, Kozma Lajos iparművész székei vagy Kelemen Károly – a forradalom 50. évfordulója alkalmából készült – 56 bonsai emlékmű című tárlata.

A múlt században alkotott művészek egy csoportja, a KUT tagjainak alkotásaiból rendezett kiállításon tárlatvezetést tartanak a Magyar Nemzeti Galéria munkatársai, megtekinthető és megvásárolható a reneszánsztól napjainkig készült antik tárgyak sora, és láthatóak egy hamarosan sorra kerülő grafikai aukciós anyag tételei. Kitárják egy antikkereskedés máskor, a nagyközönség számára nem látogatható 500 négyzetméteres pinceraktárának kapuit, közelről is megvizsgálhatók a svájci óramanufaktúrák remekeit bemutató kollekció darabjai, de könyvbemutatón és borkóstolón is részt vehetnek a programra ellátogatók.
A zenekedvelők számára is kínál érdekes eseményt a Műgyűjtők éjszakája: két helyszínen több koncert zajlik majd. Fellép a Grencsó Bio Kollektív, valamint a „Haas Daléria” profi zenészei mellett műkereskedők – zenei tehetségük révén kitűnő muzsikusok – is játszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik