Élet-Stílus

2006: a kiváló borok éve

A hosszan tartó meleg ősz mind a vörös, mind a fehér boroknak kedvezett. Rekordmagas mustfokokat mértek a termelők, a jellemzően 17-18 mustfokkal szüretelt Badacsonyi kéknyelű például az idén elérte a 22 mustfokot, ami kiemelkedően jó minőségű bor készítését teszi lehetővé.

Igaz, a minőség kiemelkedő, a mennyiség viszont csökkent a tavalyihoz képest. A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint többen azt is elképzelhetőnek tartják, hogy bizonyos borfajtákból hiány lesz a következő szüretig. A mennyiség csökkenésével jár, hogy idén 10-50 százalékkal nőtt a szőlő felvásárlási ára, s ez a borok árának tíz és húsz százalék közti emelkedését idézi elő a jövő évben.

Jó ősz, jó termés

Tompa Imre borszakértő is fantasztikusnak tartja az idei termést, a júliusi forróság és főleg a szeptemberi szép napok megemelték a cukorfokokat, miközben a szép savak és intenzív aromák is megmaradtak – mondja. Az idei borok a szakértő szerint tüzesek, aromásak, magas savtartalmúak lesznek, fehérborban az évszázad borát várják, és vörösben is különlegesen jó borok készülnek az idei szőlőből. „Jó ősz, jó termés”- idézi a magyar bortermelés egyik alapszabályát Tompa Imre, aki szerint rég nem volt ilyen jó évjárat, mint idén. A mennyiség azonban közepes, de ez nem is baj, hisz megakadályozza a túltermelést. A kisebb mennyiség oka a természet viselkedésében keresendő, a szakértő szerint a szőlőfürt életének korai szakaszában nem kedvezett a hideg a termésnek, így az átlagos fürtsúly idén kisebb. Durván 3 millió hektoliter lesz az idei termelés, ez fél millióval kevesebb az átlagnál.

Tokaj: a szárazborok éve


2006: a kiváló borok éve 1


Jó minőségű, ugyanakkor a tavalyi mennyiséghez képest kevesebb volt az idei szőlőtermés – erősítette meg Marcinkó Ferenc, a Tokaji borvidék Hegyközségi Tanácsának küldötte, aki szerint azt, hogy milyen volt az adott év, Tokajban az aszútermés határozza meg. Az pedig nem volt kiemelkedően nagy, de a szakértő szerint a jó minőségű szőlőnek köszönhetően szép szárazborok készülhetnek az idén. Marcinkó Ferenc szerint kedvező volt az időjárás, bár menet közben lehetett volna több csapadék.

A szőlő felvásárlási ára és a borok ára növekedni fog, mert a korábbi nagy óborkészletek fogyóban vannak, és csökkennek a pincék tartalékai. Az, hogy az idei termés hiányt hoz-e, csak a következő szüret előtt derül ki – mondta Marcinkó Ferenc, aki szerint azonban a készlet jó esetben is csak épphogy kitart jövő őszig.

Eger: kevés a Bikavér

Gál Lajos, az Egri borvidék hegyközségi küldötte szerint is megcsappant a pincék borkészlete az elmúlt időszakban, és egyes fajtákból, mint például az Egri bikavér, már most is jelentkeznek a hiány tünetei és megjósolható, hogy ez így is marad a következő szüretig. Ez természetesen az árak emelkedését vonhatja maga után, de a dráguláshoz hozzájárul a termelők erre való törekvése és a kevesebb termés is. Gál Lajos szerint azonban az továbbra is kérdés marad, érett-e a magyar piac az áremelkedésre, és ha igen, meddig emelkedhetnek az árak. A szakértő szerint az idei év a nagy vörösborok és a savharmóniás szép fehérborok évjárata.


Az idei vörösek 2-3 mustfokkal magasabbak lesznek, különleges ízharmóniájuk és zamatuk teszi őket igazán különlegessé. A szakértő szerint az idei vöröseket hosszabb ideig kell majd érlelni, de mindazok, akik nem kapkodtak a szürettel, kiemelkedően jó minőségű borokra számíthatnak. Gál Lajos szerint a csökkenő termés nem tendencia, kutatásai bizonyítják, hogy hazánkban hektikus az évi szőlőtermés mennyisége, valamint idén a természet végezte el a terméskorlátozást, köszönhetően a virágzási problémáknak és a peronoszpóra megjelenésének.

Badacsony: soha ennyi fajta szőlő nem volt 20 fok fölött


2006: a kiváló borok éve 2

Dr. Májer János, az FVM badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója szerint is az idei év különleges időjárása és főleg a csodálatos ősz valószínűleg az utóbbi évtizedek legjobb borászati évjáratát fogja eredményezni. Ezt erősíti meg Varga Péter, Magyarország legnagyobb pincészetének, az évi tízmillió palack bort forgalmazó Varga Pincészet tulajdonosának véleménye is. Szerinte néhány hete még félő volt, hogy ha a csapadékos hideg idő már október elején beköszönt, akkor a Kékfrankosok, a Cabernet-k és az Olaszrizlingek nem érnek be megfelelően és gyenge minőséget adtak volna a középérésű fajták is, mint például a Chardonnay, a Szürkebarát vagy a Merlot, a Kékburgundi.

Szerencsére az utóbbi évtizedek egyik legszebb és leghosszabban tartó ősze köszöntött ránk – mondta. A meleg, napos időben a cukorképződés folyamatos volt. Soha ennyi fajta nem került a csúcsminőséget jelentő 20-as mustfok fölé – mondja Varga Péter, aki szintén megerősítette, hogy kiemelkedő minőségű borok készülhetnek idén.

Árérzékeny magyar piac

Tompa Imre borszakértő szerint a szőlőárak emelkedése a borárban sajátságos módon kevésbé érvényesíthető az itthoni árérzékenységnek köszönhetően. Ehhez járulhat hozzá a recesszió hatása, amely azonban még nem mérhető. Azt sem tudni, hogyan jelennek meg a megszorítások a polcárakban, és ez továbbgyűrűzik-e a borárakban.

A vásárlói kosárból először az élvezeti cikkek pottyannak ki – mutat rá a szakértő, aki szerint a konzumösszeg csökkenése még inkább az olcsóbb és kevésbé minőségi borok irányába tereli a fogyasztást. Asztali borban pedig már így is hiány van – mondja Tompa. A tavalyi és tavalyelőtti évjáratok asztali borai egyszerűen elfogytak, az utóbbi évek sajátos fejleménye volt az importborok beömlése az alsó polcokra.

A borimportőr IFDT ügyvezetője, Szalay Péter szerint az idei 4-5 százalékos importbor-növekedésre a jövő évben még 3-4 százalék jöhet. Mint mondta, míg a feldolgozószektor koncentrált, addig a termelői szektor atomizált, a kunsági szerveződések kivételével a legtöbb vidéken a termelő ki van szolgáltatva a felvásárlónak, így nekik most jól jön a felvásárlási ár emelkedése. A megoldást Tompa Imre is az integrációban, az igazi szövetekezetek létesítésében látná, ez azonban a szövetkezeti ágazat veszteségessége miatt saját erő, tőke és hitel híján aligha indul meg a közeljövőben.

Érdemes felhalmozni a 2006-os évjáratú borokat

A fentiek szerint tehát az idei évjárat különösen jó lesz, így ha a jövőben 2006-os bort találunk a polcon, nyugodt szívvel megvehetjük. Tompa Imre például arra készül, hogy jelentős készleteket halmoz fel a 2006-os borokból, hisz később ritkaságszámba mehet különleges minőségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik