Élet-Stílus

Terjed a lopott Windows Vista

A napokban elkészült Windows Vista és Office 2007 gyorsan terjed a fájlcserélő hálózatokon. Az első törések is megjelentek, ám ezek többnyire félmegoldások, és némi haladékot biztosítanak a türelmetlen letöltőknek.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a megjelenés, pontosabban az RTM, azaz a sokszorosításra kész verzió elkészültének napján elsőként a hamis állományok jelentek meg, ezek azonban nem sokáig tartották fenn a látszatot. Két nappal a bejelentés után felbukkantak a kiszivárgott verziók, és mind az operációs rendszer, mind az irodai szoftvercsomag a türelmetlen internetezők kezébe került. A Microsoft sokat hangoztatott védelmét is sikerült megkerülni, igaz egyelőre csak félmegoldásokkal, amelyek némi haladékot biztosítanak a kalózoknak és letöltőknek.

Az élelmes felhasználók a korábban megjelent RC1 és RC2 verziók kulcsait alkalmazzák, mégpedig az aktiválásért felelős fájlok felülírásával. Ez természetesen nem megbízható trükk, hiszen a Vista lejárta így 30 napról mindössze 2007 nyaráig tolódik el, és a Microsoft természetesen később kiszűrheti az illegális példányokat is. Ezen lépések közé tartozik a kiszivárgott kulcsok letiltása, esetleg az aktiválási procedúra további finomítása, hogy megakadályozzák az érintett állományok lecserélését. Némi szigorításra az Office 2007 esetében is szükség lesz, hiszen ennek Enterprise változata szintén megjelent a világhálón, a szükséges kulcs kíséretében.

A beszámolók szerint a végleges Vista valamivel gyorsabb, összeszedettebb a korábbi verzióknál. A sebesség tehát alakulgat, bár a gépigény érezhetően megnőtt az XP-hez képest. A boot képernyő továbbra is hiányzik, a Microsoft szerint ezzel is gyorsult valamicskét a rendszer felállása, míg a lefoglalt memória és a merevlemezen elfoglalt hely minden bizonnyal nem válik Redmond dicsőségére. Minden egyéb szoftver telepítése nélkül a Vista 500 MB memóriát foglal le betöltődéskor, a háttértárolón pedig 7,5 GB-on terpeszkedik, leszámítva a virtuális memória által elfoglalt helyet és a hibernációs fájlt.

A szoftvercég egyelőre adós a válasszal, de az elkövetkező hetekben valószínűleg nem hagyják majd szó nélkül a fejleményeket. Érdekes két hónapnak nézünk elébe a január 30-i hivatalos megjelenésig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik