Élet-Stílus

A Tejútnak nincsenek rokonai a közelben

A Tejút közelében lévő törpegalaxisoknak minden valószínűség szerint más az eredetük, mint a mi galaxisunknak, s a korábbi feltételezésekkel ellentétben a Tejút nem a kis galaxisok egyesülésből jött létre – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport az európai csillagászati program dél-amerikai teleszkóprendszere segítségével.

Egyes kozmológiai modellek szerint a Világegyetemben először kisméretű galaxisok keletkeztek, amelyek később nagyobb, a Tejúthoz hasonló rendszerekbe álltak össze. Mivel kezdetben a Világegyetem csak hidrogénből és héliumból állt, e modell szerint a törpegalaxisoknak kellene a legkevesebb nehézelemet tartalmazniuk.

Ez a feltételezés azonban nem helytálló – bizonyította be a hollandiai, groningeni Kapteyn Csillagászati Intézet csillagásza, Amina Helmi által vezetett kutatócsoport. A csillagászok a Tejutat kísérő négy legközelebbi törpegalaxis több mint 2000 csillagának kémiai összetételét, elsősorban vastartalmát vizsgálták meg. A vizsgálatok kimutatták, hogy ezeknek a csillagoknak az összetétele túlzottan különbözik a Tejút vegyi összetételétől, ezért nem valószínű a közös eredet.

A négy törpegalaxis (Fornax, Sculptor, Sextans, Carina) rendkívül halovány, ezerszer kisebb a fényük, mint a Tejúté. A Tejúttól 280 000–450 000 fényévnyire találhatók, és csak néhány ezer fényév a kiterjedésük. Vegyi összetételükre nézve a nemzetközi csillagászcsapat megállapította, hogy vastartalmuk túl magas ahhoz, hogy építőelemei legyenek a Tejútnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik