Élet-Stílus

Már készül a második magyar űrhajós

A magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök az űrhajósok Moszkva melletti kiképzőközpontjában kezdi meg a felkészülést.

Charles Simonyi a Csillagvárosban készül fel a március 9-től tervezett, tíznapos űrtúrájára. Az 58 éves Simonyi orosz Szojuz űrhajóval a 15. alapexpedíció tagjaival, Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov kozmonautával együtt készül a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ők azonban fél évig maradnak az ISS fedélzetén – tette hozzá Drobisevszkij.

A budapesti születésű, Amerikába emigrált Simonyi a berkeley-i és a standfordi egyetemen tanult, mielőtt részt vállalt a Microsoft Word és Excel programjának kifejlesztéséből, majd saját céget alapított Intentional Software néven. Amatőr pilóta, s kedveli a klasszikus zenét és a modern képzőművészetet.

Simonyi, aki az űrkirándulásért több mint húszmillió dollárt fizetett a Roszkoszmosszal kapcsolatban álló amerikai Space Adventures ügynökségnek, két hete saját honlapot is nyitott a világhálón (www.charlesinspace.com ), hogy megossza élményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik