Élet-Stílus

A madarak lehetnek a klímaváltozás áldozatai

A Nairobiban rendezett kéthetes klímakonferencia egyre több olyan folyamatra hívja fel a figyelmet, amelyek – ha a közeljövőben nem változtatunk a jelenlegi környezetszennyezési tendenciákon – rövid távon óriási károkat okozhat a Föld élővilágában.

Egy most megjelent tanulmány szerint a globális klímaváltozás első vesztesei a madarak lehetnek. A tudósok szerint a jelenlegi madárpopuláció jelentős csökkenését okozhatják a változások. Az európai fajok harmada, míg az Északkelet-Ausztrál fajok akár háromnegyede is kihalásra van ítélve, ha nem fékezzük valamilyen módon a felgyorsult klimatikus folyamatokat.

Ausztráliának jelenleg a tíz legnagyobb károsanyag-kibocsátói státusza mellett a földrajzi elhelyezkedése is egyre szűkülő lehetőséget ad az őshonos fajok megmentésére. A madarak mind nehezebben alkalmazkodnak a térségben zajló szárazsághoz és sugárzási viszonyokhoz.

A helyzetet nehezíti a déli kontinens felett tátongó ózonlyuk, illetve az azon beérkező káros sugárzás.

A WWF tanulmánya szerint ha a bolygónk hőmérséklete tovább emelkedik, az Északkelet-Ausztrál madárfajok 72 százaléka lehet veszélyeztetett, míg az európaiak esetében ez a szám 38 százalék.

Veszélyben a költöző madarak

A sirályok és a költöző madarak gyorsan válaszolhatnak az éghajlatváltozásra – állítja Hans Verolme a WWF éghajlatváltozással foglalkozó vezetője. A nagyarányú madárpusztulások hamarabb bekövetkezhetnek mint gondoltuk – mondta a konferencián elhangzott beszédében.

A szakember az egyetlen lehetséges megoldást a károsanyagkibocsátás azonnali csökkentésében látja. A hőmérséklet-növekedés áttételesen azon fajok csökkenéséhez is vezethet, amelyek az emelkedő tengerszint, a változó növényzet miatt vesztik el életterüket.

Észak-Amerika nagy síkságain az ott élő madárpopuláció 80 százalékát fenyegeti a klímaváltozás. A szakember a Galapagosz-szigetek pingvinállományának csökkenésén mutatta be, hogy egy kedvezőtlen időjárási változás – az El Nino – hatására a madarak létszáma 1970 óta felére csökkent. A megváltozott körülmények hatására fellépő szaporodási problémák és a táplálékhiány komoly pusztulást vitt végbe a veszélyeztetett madárpopulációban.

Verolme szerint hasonló problémákkal kell szembenézni a világ minden táján, ha nem történik áttörés az üvegházhatást okozó kibocsátások korlátozásában.

Komoly gondokat jelenthet az is, hogy a szigorúan védett területekről elköltöző madarak kikerülnek a védelem alól és gyakran áldozatul esnek a civilizáció okozta ártalmaknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik