Élet-Stílus

Tiltólistán marad a génmódosítás

A kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Magyarországon továbbra is fennmaradjon a génmódosított szervezetek termesztésére vonatkozó moratórium – értett egyet a parlament Mezőgazdasági Bizottsága.

A képviselők között nem volt vita arról, hogy Magyarországon a génmódosított szervezetek termesztését szigorúan kell szabályozni. A kormány képviselői ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az unió a szóban forgó tárgykörben nem igen fogad el szigorításokat, mivel korábban már kialakították ez ügyben az unió egységes álláspontját.

Így a kabinet képviselői a honatyák szigorítást célzó módosító javaslatait – például az úgynevezett védőtávolság megnövelését, illetve az áruk szabad mozgásának korlátozását, a jelölések szigorítását, valamint a felelősségbiztosítás megkötését – nem támogatták. A testületi ülésen ugyanakkor egyetértés volt abban, hogy a magyar kormánynak mindent meg kell tennie a génmódosított szervezetek termesztésére vonatkozó moratórium fenntartására. Ennek érdekében a képviselők együttműködést ígértek a kormánynak, ugyanakkor kérték azt is, hogy a lehető legszigorúbb szabályozást léptessék életbe a törvénymódosítással a génmódosított szervezetek magyarországi termesztésére.

A témáról tárgyalt az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága is, ahol a képviselők általában a kormány álláspontjával egyezően szavazták és ítélték meg a beterjesztett módosító indítványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik