Élet-Stílus

A Dinamo alelnöke lehet Várhidi utódja?

Az Ukrajnában élő és dolgozó Szabó József a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy vérzik a szíve a magyar fociért. Magyarországról eddig még nem keresték, de nem zárkózik el attól, hogy leüljön a magyar labdarúgó-válogatott kispadjára.

Kisteleki István napokkal ezelőtt egy nemzetközileg is elismert szakemberrel, Bölöni Lászlóval lépett kapcsolatba. Korántsem biztos azonban, hogy sikerül megegyezni a legutóbb a Monaco csapatát irányító román trénerrel, aki általa szabott feltételek teljesülésével kezdené az érdemleges tárgyalásokat.

Nemzetközi szinten kevés olyan magyar trénert találni, aki valóban nevet szerzett magának. Bölöni mellett mindenképpen ehhez a szűk körhöz tartozik Szabó József, az Ungváron született volt szovjet válogatott klasszis, a Dinamo Kijev egykori játékosa, két világbajnokság résztvevője, aki edzőként is komoly érdemeket szerzett a futballban.

Szabó egészen fiatal korától fogva Valerij Lobanovszkijjal, a legendás edzővel dolgozott együtt, majd éveken keresztül ült az ukrán válogatott kispadján, illetve dolgozott a Kijevnél. Manapság a csapat alelnökeként ténykedik, de ha a szükség úgy kívánja, a kispadra is leül hosszabb-rövidebb időszakra.

„Magyar ember vagyok, vérzik a szívem a magyar futballért, ez természetes” – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Szabó József, aki egyébként 1940-ben az akkor Magyarországhoz tartozó kárpátaljai Ungváron született. „Bár megvallom, a válogatott sorsánál is jobban aggaszt Puskás Ferenc betegsége. Amikor nemrég a Dinamóval Madridban szerepeltünk a Bajnokok Ligájában, sokat beszélgettünk Öcsiről Alfredo di Stéfanóval, aki maga sem fiatal már, de szerencsére még találkozhatunk vele a Real meccsein. A válogatott eredményeiről is hallok időnként, és elkeserítenek a rossz hírek, de nem ismerem eléggé alaposan a viszonyokat ahhoz, hogy véleményt mondjak. “

Szabó József elmondta, hogy még Lothar Matthäus szerződtetése előtt puhatolódzott nála az MLSZ, de azóta senki sem kereste ezzel az ötlettel. „Éppen ezért kár volna bármit is mondanom, mielőtt hivatalosan megkeres valaki, de nem zárkóznék el egy hasonló beszélgetés elől. Biztosan tájékozódnék a körülményekről Budapesten élő barátaimtól, Rácz Lászlótól, Varga Sándortól, és hiszem, hogy ha vannak ügyes futballisták, akkor belőlük egy jó csapat is összehozható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik