Élet-Stílus

Nyíregyházi diákok lettek a legjobb szabadságharcosok

A Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai nyerték meg a Freedom Fighter 1956 elnevezésű történelmi vetélkedőt, amelyen közel 300 csapat vett részt.

Véget ért a január 23-a óta tartó vetélkedősorozat, amelyet középiskolai diákcsapatok részére hirdettek meg az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából. A nyíregyházi Zrinyi Ilona Gimnázium csapata vitte el a fődíjat, egy párizsi tanulmányutat. Az Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola lett egyébként a második, a Toldy Ferenc Gimnázium pedig a harmadik.

A fődíj körül egyébként nagy vita bontakozott ki a nyáron, eredetileg ugyanis Moszkvába mehettek volna az ’56-ot legjobban ismerő diákok. Hiller István azonban megváltoztatta elődje döntését, így a győztesek Párizst kereshetik fel, ahol történelemtanárok kíséretében leróhatják kegyeletüket a Pére Lachaise temetőben Nagy Imre emlékművénél, a Magyar Intézetben pedig találkozhatnak a magyar emigráció Franciaországban élő jeles képviselőivel is.

A vetélkedőre legtöbben Budapestről legkevesebben pedig Vas megyéből jelentkeztek. De részt vett egy-egy csapat Nyitráról, Kárpátaljájáról, a Vajdaságról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik