Élet-Stílus

Groove Armada és Anima a Syma csarnokban

Ezerszínű zenei paletta várja november 18-án a Syma rendezvénycsarnokba látogatókat. A fogadóbizottság nem kisebb együttesekből áll, mint a Groove Armada, a Coldcut vagy az elektronikus zenei műfaj egyik legmarkánsabb hazai képviselője, az Anima.

A buli a Heineken Thirst Studio tehetségkutató zárógálája, ahol a fent említettek mellett fellép még a legendás De La Soul, a Rewind házigazdája, DJ Palotai és a tavalyi Thirst világgyőztes DJ Ronin is. Fellép továbbá az idei verseny nyertese is.

A cambridge-i Groove Armada elsősorban house zenekar, mégis több számuk is megtalálható különböző chill válogatásokon. Legnépszerűbb munkájuk a 2000-ben megjelenő nemzetközi sláger az “I See You Baby”, melyet Fatboy Slim mixelt.

A De La Soul Long Islandi (New York) hip hop csapat. A legjobban eklektikus próbálkozásikról és beszólásaikról, szürreális dalszövegeikről és a jazz-rap evolúciójában való erőteljes közreműködésükkel vonták magukra a figyelmet.

A Coldcut két angol DJ, Matt Black és Jonathan More kooperációja. Karrierjük során a stílus széles skáláját kerítették be a hip hoptól a rapen keresztül egészen az elektronikus jazz-hangzásig. Coldcutként a első slágerük a housos hangzású “People Hold On” c. daluk volt, mely 1988-ban jelent meg, melyen az akkor még ismeretlen Lisa Stansfield énekelt. A formáció azóta bejárta az egész világot, idén nyáron Erick Morilloval szerepeltek Észak-Európa legnagyobb fesztiválján a Roskilde Fesztiválon.

Hazai vendégek


Az Anima Sound Systemet bizonyára sokan ismerik, hiszen ők Magyarország első számú, kelet-európai népzenékből is táplálkozó elektronikus produkciója. Nem utolsó sorban azon kevés hazai zenakar közé tartoznak, akik előtt megnyíltak a nyugat-európai koncerthelyek, a berlini Glasshaus-tól a párizsi Divan du Monde-ig. Több alkalommal játszottak a londoni Cargo-ban, felléptek a szintén londoni Barbican-ben is. A folyamatosan változó és megújuló Anima „legfrissebb” koncertfelállása több énekesből, elektronikus- és népzenészekből áll. Lehengerlően energikus, „táncoltatós” koncertműsoruk leginkább a vadonatúj WE STRIKE! (CLS/Mole Rec.) című album dalaira épül.

Prieger Zsolt, a zenekar oszlopos tagja, mint zsűritag hallgatta végig a Thirst Studio zenei tehetségkutató verseny 250 beérkezett pályázatát és választotta ki az 5 legígéretesebbet, akik egy hazai stúdióban október során profi körülmények között vehetnek fel 2-2 számot és ezen stúdiómunka során Zsolt producerként is közreműködik.

A hazi fellépők közül DJ Palotai neve is ismerősen csenghet a party-látogatóknak. Az atléta alkatú dj már tíz éve van a ringben, és még sosem akadt, aki padlóra küldje. Persze nehezen akadna ilyen, és nem csak a lemezek felkutatásával és lejátszásával töltött órák terén szerzett behozhatatlan előnye miatt. A hazai underground DJ-k nagy részére óriási hatással volt – és van – ez a negyven éves, csendes ember. A stílusbeli korlátokat folyamatosan átlépő, mindig a legújabb, legritkább, zeneileg előremutató kiadványokat bemutató Zsolt szelíd fanatizmusa emberek ezrei számára világította meg az ismeretlenség homályában működő zenészek és kiadók irányába vezető ösvényt. Palotai Zsolt szintén zsűritagként adta szakmai tudását és tapasztalatát a Thirst Studio tehetségkutatóhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik