Élet-Stílus

Visszavonul Sete Gibernau

Befejezi pályafutását a spanyol Sete Gibernau, aki 2003-ban és 2004-ben második volt a MotoGP idén trónfosztott királya, Valentino Rossi mögött, de idén egy súlyos sérülés miatt hét futamot ki kellett hagynia.

„Már nem különösebben dob fel a versenyzés, ezért úgy gondoltam: abbahagyom” – kesergett a 34 esztendős Gibernau, aki ebben az idényben nagyon halványan szerepelt. Júniusban súlyos balesetet szenvedett, eltört a keze és a kulcscsontja, és ezért hét versenyt ki kellett hagynia. Az elmúlt évekkel ellentétben egyszer sem fért fel idén a dobogóra, és nem csoda, hogy csupán a 13. lett a vb-pontversenyben.

Csapata, a Ducati Marlboro már az idény közben bejelentette, hogy nem tart igényt a szolgálataira, és 2007-re az ausztrál Casey Stonert szerződtette. A Kawasaki felajánlotta Gibernau-nak, hogy a következő évben náluk versenyezzen, de a pilóta visszautasította az ajánlatot. „Fantasztikus élményekkel gazdagodtam a motorsportnak köszönhetően, de úgy éreztem eljött az ideje, hogy visszavonuljak. Versenyezhettem volna még egy évig, de már biztosan nem élvezném. Vannak más projektjeim, és ezekre szeretnék a jövőben koncentrálni.”

A katalán származású pilóta tíz esztendeje a 250 kcm-es kategóriában mutatkozott be a világbajnokságon, majd öt évet töltött el a félliteresek között, és további ötöt az azt felváltó MotoGP-ben.

Gibernau első futamgyőzelmét 2001-ben aratta Valenciában, két évvel később, a legjobb idényében négyszer győzött, és hat alkalommal volt dobogós. Még így is csak a második helyet tudta megszerezni az összetettben Valentino Rossi mögött. Az elmúlt években azonban egyre kevésbé jöttek az eredmények: 2005-ben sokat bukott, és a motorja is jó párszor idő előtt feladta – összetettben a hetedik helyen végzett. Egy évvel később a balesete miatt még rosszabb teljesítményre volt csak képes.

A 2007-es versenynaptár

Katar, Losail, március 10.
Spanyolország, Jerez, március 25.
Törökország, Isztambul, április 22.
Kína, Shanghai, május 6.
Franciaország, Le Mans május 20.
Olaszország, Mugello, június 3.
Spanyolország, Catalunya, június 10.
Nagy-Britannia, Donington Park, június 24.
Hollandia, Assen, június 30.
Németország, Sachsenring, július 15.
Amerikai Egyesült Államok, Laguna Seca, július 22.
Csehország, Brno augusztus 19.
San Marino, Misano, szeptember 2.
Portugália, Estoril, szeptember 16.
Japán, Motegi, szeptember 23.
Ausztrália, Phillips Island, október 14.
Malájzia, Sepang, október 21.
Spanyolország, Valencia, november 4.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik