Élet-Stílus

A Microsoft-Novell üzlet részletei

A Microsoft és a Novell hazai vezetői ma számos kérdésre válaszoltak a meglepő bejelentéssel kapcsolatban.

A Microsoft és a Novell széles körű üzleti és műszaki megállapodást jelentett be pár napja, amelynek célja a két vállalat termékeinek jobb együttműködését biztosító megoldások fejlesztése, értékesítése és támogatása.

Vityi Péter a Microsoft Magyarország vezetője szerint az együttműködés azt jelenti, hogy a két cég – a Linux/Windows felhasználók érdekeinek kiszolgálása miatt – együttműködésre lépett. A Suse Linux felhasználók a közös megoldások fejlesztése miatt ezentúl élvezhetik a vegyes hálózatok előnyeit. Ennek ellenére, mint operációsrendszer gyártók versenytársként kezelik egymást.

A Novell hazai vezetője Szittya Tamás is az együttműködés egyértelmű nyerteseinek a felhasználókat nevezte. Szittya szerint az együttműködést a felhasználók igényei „kényszerítették” ki.

Arra a kérdésre, hogy a Microsoft a többi Linux disztribúcióval is kiegyezik-e, Vityi Péter azt válaszolta, hogy a Novell kizárólagossága 3 évre szól, így addig más Linux disztribúcióval a Microsoft nem alakít ki ilyen jellegű együttműködést.

Érdekes részletek

A Novell által a Tőzsdefelügyeletnek eljuttatott dokumentumból kiderülnek a megállapodás pénzügyi részletei. Eszerint a szoftvercég csaknem 500 millió dollárt fizet ki különböző célokra.

A Novell közleménye részletesen leírja az újdonsült szövetségesek által tervezett kiadásokat, illetve ezek célját. Megtudhatjuk, hogy a Microsoft összesen mintegy 450 millió dollárt különít el, amelynek nagy részét előfizetési kuponokra, marketingre, illetve a múltból felbukkanó esetleges szabadalmi problémák elhárítására szánnak. Ez utóbbi a Novell számára is kiadást jelent, így igyekeznek elejét venni a jövőben keletkező vitáknak.

A redmondi szoftvercég 240 millió dollárt szán a SUSE Linux Enterprise Server (SLES) frissítését, a hivatalos támogatás igénybevételét lehetővé tévő előfizetői kuponok vásárlására. Az egy-, illetve több éves periódusra szóló kártyákból 350 ezer darabot szándékoznak beszerezni, mégpedig évi 70 ezres pakkokban.

További 94 milliót költenek marketingre, vagyis öt éven át egymás mellett népszerűsítenék a Windows és a Linux operációs rendszert, 108 millió pedig a szabadalmi viták elhárítása céljából kerül a Novellhez. Ez utóbbinál a Novell is kifizet minimum 40 milliót (az eladásoktól függően), ami arra nézve jelent garanciát, hogy a Microsoft nem fogja beperelni a Suse vásárlókat szabadalomsértésért.

A szoftvercég abban reménykedik, hogy a partneri kapcsolat révén virtualizációs területen is előrenyomulhatnak, vagyis saját szoftverükkel hatékonyan kihasználják majd a több operációs rendszer egyidejű használatából fakadó előnyöket. A Novell eközben leszögezte, hogy a megállapodás nem sérti a GPL (General Public License) licencet, vagyis a szövetség semmilyen szempontból nem kifogásolható. A kételyek eloszlatása érdekében külön oldalt hoztak létre, amelyen megválaszolják a gyakran felmerülő kérdéseket.

Ami a dokumentumformátumok kompatibilitását illeti, a Novell itt az OpenOffice csomagban megjelenő támogatást emeli ki. Az ingyenes szoftver ugyanis megbirkózik majd a Microsoft Office Open XML szabványával, ami a cég szerint nagyobb interoperabilitást tesz lehetővé a Linux és Windows platform között.

Az egyezmények legalább 2012-ig hatályban maradnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik