Élet-Stílus

Ismét kitüntették Kertész Imrét

Újabb magas német kitüntetésben részesült az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre.

A Németországban rendkívül népszerű és elismert magyar író szerdán irodalmi életművéért az úgynevezett Német Társaság által alapított díjat vehette át, amit a társaság minden évben olyan német vagy külföldi személynek adományoz, aki kiemelkedő érdemeket szerzett a német és az európai megértés elmélyítésében.

A berlini Nikolaikirchében rendezett ünnepségen a laudációt a németországi Goethe Intézet elnöke, Jutta Limbach tartotta, aki hangsúlyozta, Németország külön hálával tartozik Kertész Imrének, mivel az író segítette a németeket abban, hogy történelmüket soha ne ismételjék meg.

A Német Társaság díja egy szobor, továbbá egy 5000 eurós ösztöndíj, amelyet a kitüntetett egy általa kiválasztott fiatal művésznek vagy tudósnak adományozhat. A Német Társaság évtizedekkel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy előmozdítsa az együttélést, illetve a megértést Németországban és Európában. Az alapító tagok között volt Willy Brandt egykori kancellár és Johannes Rau, Németország volt köztársasági elnöke.

Kertész Imre alig néhány héttel ezelőtt Berlin városának legmagasabb rangú kitüntetésében, az Ernst Reuter-díjban részesült. Az emlékérmet akkor Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere adta át a Berlinben élő magyar írónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik