Élet-Stílus

Törvény készül a foci Eb-ről

A kormány beterjesztette azt a törvényjavaslatot, amely a 2012-es labdarúgó Eb megjelöléseit helyezné az UEFA által elvárt módon védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alá. Ez 300 milliós kiesést jelent a szabadalmi hivatalnak, de enélkül egyetlen pályázó sem lehet befutó – írja a Napi Gazdaság.

A javaslatban a kabinet az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elvárásának tesz eleget, hogy a szervezet rendezvénnyel kapcsolatos megjelöléseit szerzői jogi védelem vagy védjegyoltalom alá helyezze (a jogosult az UEFA), és így a megfelelő jogszabályba olyan követelmények is bekerülhetnek, amelyeket a magyar jog jelenleg nem ismer. Így az UEFA meg tudja majd akadályozni az Eb-hez kötődő megjelölések jogosulatlan használatát. Az új szabályok – magyar–horvát győzelem esetén – 2007. májusától 2014. január elejéig lennének hatályosak.

Csúszik a döntés

Elképzelhető, hogy a törvényről szóló döntést – az UEFA helyszínkijelölésének csúszása miatt – jegelik, hiszen az igazságügyi tárca a kormány részére még abban a tudatban készítette az előterjesztést, hogy a helyszínről szóló határozat december 8-án megszületik. Korábban például az Eb-vel kapcsolatban az adótörvények bevetésére is készült a kormány: az akkor benyújtott mellékletekben eldugva szerepelt egy pár soros kiegészítés, amely szerint nem minősül társasági adóalanynak az UEFA, továbbá a kizárólag az Eb rendezésével kapcsolatos feladatot ellátó társaság vagy külföldi vállalkozó. Ez azonban a költségvetésben már nem szerepel, ami azzal is magyarázható, hogy nincs olyan helyzet, ami indokolttá tenné ennek elfogadását, azaz az UEFA nem döntött a helyszín ügyében.

300 milliós veszteség a szabadalmi hivatalnak

A Eb-hez kapcsolódó megjelölésekről benyújtott, törvénytervezetben végrehajtandó intézkedések és azok előkészítése a Magyar Szabadalmi Hivatalra (MSZH) többletköltséget rónak, ami azonban „aprópénz” az Eb rendezésére fordított forrásokhoz képest: a 2007–2013-as időszakban az MSZH bevételkiesése és megemelkedő kiadásai összesen mintegy 300 millió forintot tesznek ki.


Képünkön Vaskó Tamás (Újpest) és Igor Bogdanovics (DVSC) a labdarúgó Borsodi Liga 12. fordulójában a DVSC-TEVA – Újpest FC mérkőzésen november 6-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik