Élet-Stílus

Még nem indultak el a nagy átalakítások az Operában

Vass Lajos, az operaház vezetésével megbízott miniszteri biztos szerint a hosszú távú stratégia elkészítése és a csapatgyűjtés után indulhatnak a nagy átalakítások az Operaházban – olvasható a Népszabadságnak adott interjújában.

A miniszteri biztos a parlament kulturális bizottságának keddi meghallgatása előtt a Népszabadságnak elmondta, hogy azt várták tőle, hogy nyugalmat hozzon, amit szerinte sikerült megteremteni. Az alapvető kérdések tekintetében 2-5 év alatt lehet eredményt hozni, amely a hosszú távú stratégia és a csapatgyűjtés után indulhat el.

Vass Lajos úgy látja, hogy szükség volna egy Erkel típusú helyre, ahol népszerűbb repertoár menne, de ebben a rendszerben ennyi pénzből csak egy épület tartható fenn. Emellett meg kell határozni az Operaház pontos repertoárját. Felül kell vizsgálni, hol a helyünk a világban. Fontos lenne új karmestereket, fiatal művészeket meghívni, legtehetségesebbjeinket pedig itthon tartani. Eközben készülnek a következő évadra, amihez még nem ismeri a költségvetési támogatást. Mindemellett azt is meg kell találni, hogy hol játszhatnak, ha bezár az Erkel, sikerül-e elindítani a felújítását vagy az új építkezést.

Vass Lajos politikai államtitkárból lett az Operaház miniszteri biztosa. Megbízatását decemberig kapta. Szolnokon polgármesterjelöltként indult a választásokon, de veszített.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik