Élet-Stílus

Ismét itt a spamáradat

Közzétette a kéretlen elektronikus reklámleveleket küldő országok aktuális toplistáját a Sophos számítástechnikai biztonsági cég. Ezzel párhuzamosan a MessageLabs a spam e-maileknél bekövetkező újabb forgalomnövekedéséről számolt be.

A Sophos a július és szeptember közötti időszak alapján készítette el szokásos összeállítását. A legtöbb kéretlen elektronikus reklámlevél, az összforgalom 21,6 százaléka továbbra is az Egyesült Államokból érkezik. A második helyen a maga 13,4 százalékos adatával Kína, míg a harmadikon egyaránt 6,3 százalékos értékkel Franciaország és Dél-Korea található.

A negyedik helyre Spanyolország (5,8 százalék), az ötödikre Lengyelország (4,8 százalék), a hatodikra Brazília (4,7 százalék), a hetedikre Olaszország (4,3 százalék) került. Őt követi Németország (3 százalék), Tajvan (2 százalék), Izrael (1,8 százalék) és végül Japán (1,7 százalék). A világ többi országában adják fel a kéretlen reklámlevelek 24,3 százalékát.

Az előző időszakhoz képest Kínában, Franciaországban és Dél-Koreában is csökkent a feladott kéretlen elektronikus e-mailek száma. Kínában például a korábbi hónapokhoz képest ez az arány 6,6 százalékkal mérséklődött. A legtöbb spamet ma már botneteken, vagyis fertőzött számítógépekből összeállított óriási hálózatok segítségével küldik el. A bűnözők a PC-k megfertőzéséhez általában vírusokat használnak fel, melyeknek már több száz különböző változata létezik.

A kontinensek rangsorában 34,1 százalékos adatával továbbra is Ázsia áll az élen, Európa alig lemaradva (31,9 százalék) a második, Észak-Amerika pedig a 24,2 százalékos értékével a harmadik. A fennmaradó helyeken Dél-Amerika (8,3 százalék), Afrika (1 százalék) és Ausztrália, illetve a csendes-óceáni térség (0,5 százalék) államai osztoznak.

A Messagelabs jelentéséből kiderült az is, hogy az év eleje óta még soha nem volt ilyen magas a kéretlen elektronikus levelek aránya az e-mail forgalomban. Októberben ez az arány elérte a 73 százalékot, ami 8,5 százalékos növekedésnek felel meg szeptemberhez képest. “Az elmúlt hónapokban a bűnözők elsősorban a célzott vírustámadásokra helyezték a hangsúlyt, a spamek küldését mintha elfelejtették volna. Azonban nemrég új spamáradat indult el világszerte, ez elsősorban a Spamthru és a Warezov vírusoknak köszönhető” – nyilatkozta a ZDNet német hírportálnak Paul Wood, a Messagelabs elemzője.

Az elmúlt hetek csúcspontjának október 26. számított, akkor a cég munkatársai 24 óra alatt összesen 900 000 kéretlen elektronikus reklámlevelet számoltak össze. Wood szerint a probléma viszonylag egyszerűen megoldható volna: a spamküldéssel kapcsolatba hozható IP-címeket az internetszolgáltatóknak blokkolniuk kellene. Addig marad a bosszúság és a növekvő vírus- és spamáradat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik