Élet-Stílus

Csak négycsillagos az új Civic

Nálunk kevésbé, de Nyugat-Európában gondot jelenthet a Honda számára, hogy az Euro NCAP töréstesztjén elmaradt az ötcsillagos eredmény. Ha viszont a Civic-kel ütnek el valakit, az a legkisebb rossz.

A mértékadó biztonságtechnikai szakértők az Euro NCAP-nál megtalálták magunknak a Honda Civic-et. Az 1,8-as, ötajtós modell mindent bevetett, hogy megvédje utasait, első és oldalsó valamint fejlégzsákokat, de van itt övfeszítő és överő-határoló is, a gyermeküléseket pedig isofix pontokhoz lehet csatlakoztatni.

Ám az eredmény így is csak négy csillag, pedig a maximális három pontot kapta az autó az övek bekapcsolására figyelmeztető jelzésért. A botlásért a frontális és az oldalsó ütközéses teszt felelős.

A 64 km/órás félátfedéses, szemből történő próbánál az utascella ugyan majdnem tökéletesen megőrizte alakját, de a műszerfal és a pedálok is sérülést okozhatnak a vezetőnek. Az eredmény 11 pont (69 százalék). Arányaiban tekintve az oldalütközésnél jobban szerepelt a Civic, ekkor 16 ponttal gazdagodott (89 százalék). Összegezve a számokat, a Civic 30 pontot szerzett, amihez még három kellett volna, hogy elérje az eggyel magasabb osztályzatot.

Figyelembe véve, hogy az alsó középkategóriában már sokan a Citroën C4 és a Ford Focus, a Renault Megané, BMW-1, az Opel Astra és a Volkswagen Golf is elérték az öt csillagot, a mostani eredmény elmarasztalja a Hondát. Főleg azért, mert tőlünk nyugatabbra a vevők sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra.

A gyermek és gyalogosvédelem tekintetében viszont dicséret illeti a japán autót. A hátul helyet kapott 18 hónapos és 3 éves gyermekek esetében a törésteszt során 38 pontos (78 százalék) eredménnyel zárt a Civic. Ezért négy csillag, ami ugyanúgy eggyel kevesebb, mint az öt, de jelenleg ennyit tudnak a gyártók.

Az Euro NCAP közleménye kiemeli, hogy maximális pontot kapott a lökhárító és a motorháztető első felének kialakítása, miután gyalogos védelemnél a lehető legkevesebb sérülést okozzák. A tökéleteshez az kellene, hogy a motorháztető hátsó fele is – ahova egy elgázolt gyermek feje csapódhat – így teljesítsen, de így is remek a 24 pont (67 százalék). Ebben az összevetésben a legjobbak között szerepel a Civic.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik