Élet-Stílus

Új, rezisztens tuberkulózis fenyeget

Az új, rezisztens betegségtörzsek behurcolására hazánkban is számítani kell. Nyugat-Európában az ilyen megbetegedések döntő többsége a kelet-európai (volt szovjet tagköztársaságok) vagy fejlődő országokból származó menekültek és bevándorlók köréből kerül ki.

Strausz János, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a környező országokban a több mint 3 gyógyszerre rezisztens TBC-baktériumtörzsek jóval nagyobb problémát okoznak, mint hazánkban. Ezen baktériumtörzsek behurcolása a migrációs folyamatok felerősödése miatt lehetséges.

Mivel a fertőzés esélye fokozott az immunhiányos betegségben szenvedők között, ezért mindazon országokban, ahol a HIV-fertőzöttek aránya magas, számolni kell a magasabb esetszámmal is.

Visszaszorított népbetegség

Magyarországon az elmúlt évtizedekben – eltekintve a kilencvenes évek első felétől – folyamatosan csökkent a tuberkulózisban megbetegedettek száma. 2005-ben már csak 2024 új beteget regisztráltak hazánkban. Ez a szám (20/100 000 lakos) azt jelenti, hogy elértük a fejlettebb nyugat-európai országok alacsony megbetegedési mutatóinak felső határát.

A gondot elsősorban az jelenti ma, hogy az adott betegek között több a súlyosabb kórformában szenvedő, többnek a kezelése húzódik el, illetve válik elégtelenné a rezisztenssé alakult baktériumok miatt. Több betegnél újul ki a betegség, mint az megengedhető volna.

Optimális esetben hat hónapos kezeléssel a tuberkulózis meggyógyítható. A rezisztencia kialakulásának leggyakoribb oka a helytelen, rendszertelen és nem kellő ideig tartó gyógyszerszedés, amely számos országban problémává vált. Ebben elsősorban a nem kellően együttműködő betegeknek van szerepük, de néha a nem megfelelő egészségügyi szolgáltatás is felelős lehet.

Rezisztens törzsek

A 1990-es évek során világszerte új fenyegetésként jelent meg a multidrogrezisztens (MDR) tuberkulózis, a betegség azon súlyosabb formája, amely a két leghatékonyabb antituberkulotikus gyógyszerrel, az izoniaciddal és rifampicinnel szemben ellenállóvá vált Mycobacterium tuberculosis fertőzés következménye. Az MDR-tuberkulózis kezelése úgynevezett másodvonalbeli antituberkulotikumokkal lehetséges, amelyek azonban az elsővonalbeli szerekhez képest lényegesen kevésbé hatékonyak, sokkal több és kellemetlenebb mellékhatással járnak, valamint nehezen hozzáférhetőek és költségesek.

Az Egyesült Államok Szövetségi Közegészségtani Központja (Centers for Disease Control and Prevention) és az Egészségügyi Világszervezet által 2000 és 2004 között végzett és ez év márciusában közzétett felmérése a rezisztens tuberkulózis helyzetének súlyosbodását, és egy fokozottabb rezisztenciát mutató új törzstípus megjelenését észlelte. A MDR-rezisztens törzsek csoportján belül világszerte megjelent egy úgynevezett extenzíven drogrezisztens (XDR) forma, amely már nemcsak az első, hanem a legfontosabb 4 másodvonalbeli, egyébként csak a rezisztens megbetegedések kezelésére alkalmazott antituberkulotikumokkal szemben is ellenállást mutat. A két intézmény jelentésének fontossága újabb figyelmet kapott egy dél-afrikai esemény kapcsán, ahol több mint 50 HIV-fertőzött beteg esetében észlelték az XDR-tuberkulózis járványszerű kitörését.

Ezeknek a törzseknek a kialakulása gondos kezeléssel, megfelelő tuberkulózis elleni szűréssel, valamint a modern mikrobiológiai és gyógyszerrezisztencia-meghatározási módszerekkel, a betegek pontos követésével megelőzhető. Ennek ellenére a már rezisztens törzsek behurcolására is számítani kell, hiszen Nyugat-Európában az ilyen megbetegedések döntő többsége a kelet-európai (volt szovjet tagköztársaságok) vagy fejlődő országokból származó menekültek és bevándorlók köréből kerül ki.

Felkészült hazai hálózat, kis hiányosságokkal

Hazánk a gyógyszerérzékeny vagy rezisztens törzsek okozta megbetegedések ellátására szakmailag felkészült tüdőgyógyászati hálózattal és laboratóriumi háttérrel rendelkezik. Mindazonáltal a rezisztens és különösen az XDR-fertőzések gyors és pontos felismeréséhez szükséges eszközök (röntgenpark, mikrobiológiai és rezisztenciameghatározási módszerek) elmaradnak az európai uniós normáktól, és nem teszik lehetővé a gyors és szakszerű beavatkozást a törzsek esetleges behurcolása esetén. Ugyancsak mindennapos gondot jelent a rezisztens megbetegedések gyógykezeléséhez szükséges antituberkulotikumok költséges és esetenként késedelmes beszerezhetősége is.

Magyarországon jelenleg biztonságos a tuberkulózis járványügyi helyzete. Az újonnan felfedezett mintegy kétezer beteghez képest 70 multidrogrezisztens (MDR) és 3 extenzíven drogrezisztens (XDR) esetről tudunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik