Élet-Stílus

Per indul Gatlin és Jones korábbi edzője ellen

A szövetségi nyomozás félrevezetéséért beperelték Trevor Graham atlétaedzőt, aki korábban Gatlin és Jones tréningjeit is irányította.

A vád szerint Graham 2004-ben hamisan tanúskodott a szövetségi ügynököknek, akik éppen az ő általa kirobbantott THG-botránnyal kapcsolatban vizsgálódtak. A tréner az ügyészség bizonyítékai szerint valótlanul állította, hogy sohasem adott tiltott teljesítményfokozókat tanítványainak. A nyomozati anyagok alapján ugyanis Graham kapcsolatban állt egy terjesztővel, ráadásul tanítványaival is közölte, hogyan tudják felvenni a kapcsolatot ezzel a személlyel, ha több doppingszerhez akarnak jutni.

Az ügyészség szóvivője jelezte, Graham két éve védettséget kért az ügyben, ám ez a hamis tanúzással érvényét vesztette. A sztáredző az athéni olimpián – Justin Gatlin 100 méteres győzelmét követően – vallotta be, hogy egy évvel korábban ő juttatta el az amerikai illetékes hivatalhoz azt a mintát, amelyből kimutatták a THG-t.


Az utóbbi időszakban aztán atlétái sorozatos lebukásai miatt került a figyelem középpontjába és az újságok címlapjaira. Augusztusban pedig, miután többek között első számú sztárja, Gatlin is fennakadt egy vizsgálaton, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) kitiltotta őt edzőközpontjaiból.

“Szomorúnak tartjuk, hogy éppen Trevor ellen indít pert a kormány, hiszen ő segített leleplezni a BALCO laboratóriumban folyó dolgokat, többek között a THG gyártását és terjesztését. Hát most úgy tűnik, itt van érte a hála” – így Joseph Zesztarovski, az edző ügyvédje.

Trevor Grahamnek november 16-án kell megjelennie először a bíróság előtt, amely akár 15 év börtönbüntetést és 750 ezer dollár bírságot is kiszabhat rá, amennyiben bűnösnek találja az ellene felhozott vádpontban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik