Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal

Itt a november, a hideg, de ez ne riasszon el senkit, mert érdemes kimozdulni otthonról. Hétvégére jazz-, alternatív, világzenei koncerteket és Deck Attack-partit ajánlunk többek között. Aki mégis otthon marad, mindenképp nézze meg A fal című filmet.

Világhírű jazzgitáros, nem kevésbé világhírű jazzszaxofonos teszi tiszteletét Budapesten, jön a Zero dB a trendibb zenét kedvelőknek, aki a világzenét szereti kedveli, annak pedig a Parov-estet ajánljuk. A tévében is találunk kiváló filmeket, ha mégis elriasztana a hideg.
A kérdés: menjek vagy maradjak?


menjek…


péntek, november 3.

… Mike Stern-koncertre az A38 Hajóra

November 3-án visszatérő vendégként az ötvenhárom évesen még mindig kölyökképű gitáros, Mike Stern lép fel, ami – a hazai közönség legnagyobb örömére – önmagában szinte már nem is hír, viszont vele érkezik az egyik legnagyszerűbb basszusgitáros, Anthony Jackson. Stern azon kivételes zenészegyéniségek közé tartozik, akiknek játéka egyetlen hangból felismerhető. Gitárhangjának egyedisége abban a páratlan képességében rejlik, ahogy a jazz eleganciáját és könnyed virtuozitását a rock energiájával és feszültségteremtő képességével ötvözi. Nem véletlen, hogy a jazz-rock fénykorát jelentő 70-es–80-as években olyan sztárok választották partnerükül, mint Billy Cobham, Miles Davis vagy Jaco Pastorius.

bővebben>>

… Bacsó Kristóf-koncertre az IBS Színpadra


Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal 1

Van egy fiatal szaxofonosunk, a világ jól ismeri: Bacsó Kristóf. Most életében először ad koncertet saját formációval Budapesten. Bacsó Kristóf szaxofontanulmányait a budapesti jazztanszakon, majd a híres bostoni Berklee School of Music-ban folytatta. Amerikából hazatérve 2003-ban alapította meg együttesét, amellyel főként saját, a modern jazz és a kortárs zene hatását mutató szerzeményeit szólaltatja meg zenésztársaival, akik a fiatal magyar jazzgeneráció markánsan meghatározó képviselői.
Ez még nem minden: ezen az estén a jazz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit mesterien ötvöző, szintén világhírű Liszt-díjas jazz-zongorista, Oláh Kálmán lesz a Bacsó Kristóf Quartet vendége, aki ebben az évben elnyerte a BMI amerikai szerzői jogvédő iroda jazzversenyének első díját.

szombat, november 4.

… Deck Attack: Zero dB partira a Trafóba


Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal 2

A Deck Attack 2003 februárjában startolt, mindjárt két bulival, amelyből az egyik a Zero dB Kultiplex-beli példamutató megnyilvánulása volt. Az akkor még mindössze két maxit és néhány fenomenális remixet publikáló duó már megkerülhetetlen ikonnak számított a jazz-nu jazz színtéren. Közben eltelt bő három év, kijött néhány maxi, olyan vendégművészektől, mint Marcel, Neil Combstock és Chris Vogado pedig látszólag háztartásbeli lett. A Zero dB boszorkánykonyhájában fényesre polírozódott az az utánozhatatlan módszer, ahogy a techno lüktetése új életet pumpál a jazzbe és a brazil ritmusokba. A végeredmény Bongos, Bleeps & Basslines címmel a napokban jelent meg. Hogy éppen a Ninja Tune-nál, aligha meglepő. Embereink csúcsformában vannak. A legfrissebb hírek szerint a japán UFO-nak készül új Zero dB-remix.

… Üllői Úti Fuck-koncertre a Benczúr Házba


Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal 3

A magyar underground zenei élet egyik legrégebben működő és legkarizmatikusabb zenekara az Üllői Úti Fuck, s nemcsak a szellemes névválasztása miatt. Lassan húsz éve nyomják az alternatív, de nem elszállt gitárrockot, amit néhol punkosabb, néhol pedig dallamosabb körítéssel vezetnek elő. Szokták őket a Kispál és a borzhoz hasonlítani, de ennek csak annyi lehet az alapja, hogy itt is érdemes figyelni a fanyar humorú dalszövegekre. Az viszont biztos, hogy igazi bulizenekarról van szó – akár koncerten, akár otthon kazettán hallgatva. Aki nem hiszi, járjon utána a Benczúr Házban.

vasárnap, november 5.

… Nikola Parov-estre a Mu színházba


Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal 4

A Nikola Parov Quartet a csodálatos Herczku Ágnes énekével a legszebb magyar szerelmes dalokat adja elő az új, „ Volt Nékem Szeretőm’’ c. albumáról. Ha a világzenei és ethno-contemporary műfaj kerül szóba, Nikola Parov neve megkerülhetetlen, hiszen alapembere e zenei irányzatnak itthon és a világban egyaránt. A 80-es években a Zsarátnok, a 90-es években a Barbaro zenekarok frontembere volt, később a Riverdance alapító tagjaként a világ minden szegletében otthagyta névjegyét. A 2000-es évek elejétől a magyar és a Kárpát-medence népdalvilágától megihletve, a legtehetségesebb itthoni énekesekkel (Herczku Ágnes, Szalóki Ági, Bognár Szilvi) készíti felvételeit, illetve koncertezik itthon és külföldön.
A vasárnapi koncerten a már említett Herczku Ágnes énekel, Fodo ütősökön, billentyűsökön, Wertetics Szlobodan harmonikán játszik, Nikola Parov pedig buzukin, gitárokon, gadulkán, kavalon, gaydán és még ki tudja min.

… moziba

Borat


Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal 5

Egy paraszti gyökerű ősbunkó, a kazah televízió bemondója átrepül az óceánon, hogy a médiamekkában tanulja a szakmát és a jó ízlést. Nem megy neki. A történetét összefoglalja magyarázó alcíme: Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika. Azaz nem történik más, mint Borat (Sacha Baron Cohen) és menedzsere, Azamat Bagatov (Ken Davitian) az archaikus ázsiai ország ekeszarva mellől egy tengerentúli tejeskocsi kormányához telepszik, és a keleti parttól a nyugatiig bebarangolja Amerikát, ami elsősorban arra alkalmas, hogy rengeteg kaland essen meg velük, amik során természetesen nem az ő jellemük válik árnyaltabbá, hanem kiderül az újvilági népek totális idiotizmusa. Utazásukat bonyolítja, hogy a kazah tévés beleszeret Pamela Andersonba (játssza: Pamela Anderson), és naturális természetességgel vágyik asszonyává tenni.

bővebben>>

…kiállításra

… Caravaggio Dávidját csodálni a Szépművészetibe


Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal 6

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571–1610): Dávid Góliát fejével című, remekmívű festménye először látható Magyarországon, a Szépművészeti Múzeumban. A Caravaggio-festmény a legértékesebb egyedi műtárgy, amely valaha Magyarországra érkezett. Éjfekete, különlegesen kialakított térben, célzott megvilágításban, magában függ Caravaggio képe, amelyen a fiatal Dávid vakítóan fehér ingben áll, arcán a győzelem mámora helyett keserű szánakozás látszik, bal kezében a gonosz, legyőzött Góliát fejével, amely a festő arcvonásait viseli. A teremben még 21 alkotást láthat az érdeklődő, valamennyi mű közös témája az élethalálharc, a gyilkos erőszak.

bővebben>>

maradjak …


… tévézni

péntek, november 3.
TV2, 21.15

David Gale élete


Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal 7

David Gale (Kevin Spacey) egész életében a halálbüntetés ellen küzdött, egyetemi előadásokat tartott, könyveket írt, felvonulásokat szervezett. Alan Parker filmjében a sors természetesen különös fordulatot tartogat számára: a férfi most a siralomházban várja saját kivégzését, mert a texasi bíróság halálra ítélte őt egy kolléganője megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. Bitsey Bloom (Kate Winslet), a helyi lap újságírója azonnal lecsap a témára. Ám sokkal többet kap, mint egy interjút: feladatot. A halálraítélt ugyanis elmeséli neki egész életét – és részletesen vall arról az összeesküvésről, amelynek következtében most halálba küldik. Bitsey úgy érzi, egy ártatlan ember élete múlik rajta, és elhatározza, hogy David Gale instrukciói alapján elkapja és leleplezi az igazi gyilkost. Ha szerencséje van, még azelőtt, mielőtt a professzort a kivégzőkamrába vezetik.

szombat, november 4.
m1, 22.00

Pink Floyd A fal


Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal 8

Szombat estére megint egy Alan Parker-filmet ajánlunk, pedig nyolctól előtte a zseniális Megáll az idő megy! (Ezúttal felszólítunk mindenkit, hogy azt is nézze meg!) A falat nem mindennap mutatják a tévében, pedig évente érdemes megnézni.
Pink, a mindenkiből és mindenből a végletekig kiábrándult rockzenész szállodai szobájába zárkózva, kábulatban, kétségbeesetten keresi a választ, miképp jutott el a zajos sikertől a személyes kudarcig, narkóval, alkohollal, nikotinnal átitatott önpusztító életformájáig. Lidérces álmokba ágyazott rossz emlékei mozaikkövekként egymásra rakódva mind magasabb fallá tornyosulnak körülötte, s magányában szinte minden emberi kapcsolatra, érintkezésre vagy egyszerű közlésre képtelenné válik. Alan Parker filmje a legendás angol progresszív zenekar, a Pink Floyd 1980-ban megjelent The Wall című kultuszalbuma alapján készült. Mesterien vágott képsorai sok mindent mutatnak, de végső soron csak egy valamiről, A fal című vállalkozásról szólnak.

vasárnap, november 5.
m1, 22.15

A John Malkovich menet


Menjek vagy maradjak – Parov vagy A fal 9

Craig Schwartz (John Cusack), utcai bábművész lába alól kicsúszott a talaj: New York nem értékeli a művészetét, és házassága is romokban hever. Craig kényszerből elfogad egy monotonnak ígérkező iratrendezői állást a LesterCorp nevű cégnél, amely egy manhattani felhőkarcoló hét és feledik emeletén található. Ott a szekrény mögött egy rejtekajtóra lesz figyelmes, amely mögött egy sötét alagút tátong. Ennek végén át lehet lépni egy portálon, amely nem mindennapi élménnyel ajándékozza meg: bejutott John Malkovich agyába. Pontosan negyedóra után azonban a város melletti körgyűrű mellett találja magát kihajítva. A bizarr utazásra rákap Craig szexuálisan túlfűtött kolléganője, Maxine (Catherine Keener), aki rögtön üzletet lát a dologban. Kétszáz dollárért árulnak egy John Malkovich menetet…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik