Élet-Stílus

Megmenthetők az esőerdők?

Előzetes adatok szerint idén 13 ezer négyzetkilométer őserdőt irtottak ki Brazíliában: 1991 óta ez a legkisebb mértékű pusztítás az amazonasi esőerdőkben – jelentette be a brazil kormány. A csúcs 1995-ben 29 ezer négyzetkilométer volt.

Pontos adatok 2006 végén várhatók, az előzetes számításokat műholdfelvételek segítségével végezték el: tavaly az irtás 18 ezer négyzetkilométer volt. A pusztítás 1995-ben érte el a csúcsot: 29 ezer négyzetkilométer volt – írja a Greenfo.

„Az elmúlt években agresszíven megszigorítottuk a környezetvédelmi törvények foganatosítását és a módszer bevált” – kommentálta az adatokat Joao Paulo Capobianco, a környezetvédelmi minisztérium biodiverzitási és erdészeti illetékese. „Ennek ellenére az évi átlag még mindig túl magas, tehát sok még a teendő” – mondta Paulo Adario, a Greenpeace Amazonas-kampányának vezetője. Csaknem négyszáz embert – főként állattenyésztőket, favágókat és szójababtermesztőket – tartóztattak le az elmúlt négy évben, hogy mérsékeljék az erdőirtást – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

A brazil kormány tervei szerint több mint 70 millió hektár (700 ezer négyzetkilométer) erdő lesz valamilyen mértékben védett az év végére. Az amazóniai esőerdő a Föld legnagyobb trópusi rengetege, és Brazília 60 százalékát borítja, amely terület nagyobb, mint Nyugat-Európa. A tudósok szerint ennek az erdőségnek a 20 százalékát pusztították el eddig építkezések, fakitermelés és mezőgazdasági termelés következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik