Élet-Stílus

Az élelmezést is veszélyezteti a környezetszennyezés

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a fogyasztásra alkalmas halak és a rákfélék 2050-re kihalnak az óceánokból - figyelmeztetnek a Science amerikai magazinban megjelenő cikket jegyző környezetvédelmi szakértők és közgazdászok.

A témában folytatott eddigi legkiterjedtebb kutatás, amelyet négy éven át végezték, arra is rámutat, hogy egyetlen faj kihalása is gyorsítja az ökoszisztéma torzulását. Ezzel ellentétben minden faj, amely normális mértékben szaporodik, hozzájárul az óceánok egészségéhez és stabilitásához, valamint az olyan hatásokkal szembeni ellenálló képességükhöz, mint a szennyeződések és az éghajlat felmelegedése.

A tudósok szerint a biológiai sokszínűségben keletkezett veszteség csökkenti többek között az óceánok hal- és ráktermelő, az élősködőkkel szembeni ellenálló és oxigéntermelő képességét.

„Akár a laboratóriumban elért tapasztalati eredményeket, akár az óceánok összességére kiterjedő tanulmányokat tekintjük, ugyanazt állapíthatjuk meg: csökken a tengeri ökoszisztéma termelékenysége és stabilitása” – állapítja meg Boris Worm, a kanadai új-skóciai Halifax egyetemének biológusa, a cikk egyik társszerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik