Élet-Stílus

Leonardo da Vinci arab származású volt?

Olasz antropológusok Leonardo da Vinci ujjlenyomatainak tanulmányozásával megállapították, hogy a mester gyökerei nagy valószínűséggel a Közel-Keletre nyúlnak.

A Chieti Egyetem munkatársai Luigi Capasso vezetésével négy évvel ezelőtt megkezdték a Leonardo művein és vázlatfüzetein talált ujjlenyomatok vizsgálatát. A művész 1519-ben a franciaországi Amboise-ban halt meg, testének maradványai a XVI. század vallási háborúi során megsemmisültek. A kutatóknak tehát be kell érniük az ujjlenyomatokkal, ha messzemenő következtetéseket akarnak levonni.

Leonardo szülővárosában, Vinciben nem destruktív spektrometriával vizsgálták az összes talált ujjlenyomatot, melyek közül igen sok a művész tanítványaitól származott. Végezetül 52 lapon mintegy 200 Da Vincinek tulajdonítható mintát találtak, azonban ezek között csak kevés teljes lenyomat volt. A legtöbbször a bal hüvelykujj többi ujjtól távolabbi felének nyomát figyelték meg a kutatók, ami arra utal, hogy a balkezes Leonardo csak átlapozgatta az adott oldalakat.

Felfedezték azonban, hogy a „Hölgy hermelinnel” című képen a mester mutatóujját használta a nyaklánc árnyékának befejezéséhez. Leonardo feljegyzéseinek, vázlatainak áttekintése során még két, a festményen látottal megegyező bal mutatóujj-lenyomatot találtak.

Ki, kivel, honnan?

A lenyomatok íveinek, hurkainak és örvényeinek tanulmányozásával Capasso és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy Leonardo nagy eséllyel a Közel-Keletről származik. Az ujjbegy közepén lévő örvényszerű vonal ugyanis ebben a populációban dominál, a közel-keleti népesség 60 százalékára jellemző ez a Leonardónál megfigyelt jelenség.

Da Vinci származásáról néhány évvel ezelőttig úgy szólt a fáma, hogy apja, a kézműves Ser Piero da Vinci teherbe ejtett egy Caterina nevű helyi parasztlányt, és ő lett a művész anyja. Pár éve azonban előkerültek olyan dokumentumok, melyek szerint Caterina nem helyi parasztlány volt, hanem Leonardo apjának rabszolgája, akit Ser Piero 1452-ben hozzáadott egyik munkásához. Néhány hónappal (nem kilenc) később Caterina megszülte Leonardo nevű fiát.

A kutatók most azt állítják, hogy – mivel Toscanában gyakran tartottak közel-keleti rabszolgákat akkoriban – nagy valószínűséggel Caterina is arab származású volt. Ez azt jelenti, hogy Leonardo da Vinci gyökerei is távolabbra nyúlnak, mint azt eddig gondoltuk volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik