Élet-Stílus

Kizárással fenyegetőzik az ATP

A férfi teniszezőket tömörítő ATP, első embere Etienne De Villiers komoly büntetéseket szabna ki azon versenyzőkre, akik elfogadható indok nélkül mondanák le a szereplésüket az egyes tornákon.

“Szigorítani szeretnénk a mostani rendszeren.” – nyilatkozta párizsi férfi tenisztornára látogató De Villiers. A világelső Roger Federer mellett, Rafael Nadal, Ivan Ljubicic, Andy Roddick és David Nalbandian is lemondta különböző okokból szereplését a Mestersorozat kilencedik, egyben utolsó versenyén.

Federer fáradtságra hivatkozva lépett vissza a tornáról, de az ATP első embere nem a svájcit hibáztatja, aki vasárnap ötszettes csatát vívott a bázeli torna döntőjében. “Nincs még olyan játékos, mint ő. Nem fogom kritizálni, érthető, hogy fáradt volt. De ez is mutatja, hogy a versenyek időbeosztásával nincsen minden rendben.”

Egy megreformált versenynaptár nem az egyetlen megoldás De Villiers szerint. Az ATP-elnöke úgy gondolja, hogy a nagyobb tornákat magasabb pénzdíjakkal és több megszerezhető világranglistás pontokkal kell a versenyzők számára még vonzóbba tenni. A topjátékosoknak a toptornákon kellene játszaniuk, és ennek a szurkolók mellett a szponzorok is örülnének.”

“A jelenlegi állapotok szerint a játékosok azt csinálhatnak, amit akarnak. Bejelentkeznek a tornákra, majd mindenféle büntetés nélkül visszavonják az indulásukat. Ez nemcsak a rajongókkal, hanem a tornák szervezőivel szemben sem tisztességes.” – mondta De Villiers.

Az ATP-vezér büntetné azokat a teniszezőket, akik megfelelő indoklás nélkül lemondják a szereplésüket. “Súlyos szankciókat kell kilátásba helyezni, mert különben nincs értelme az egésznek. Ha nem közvetlenül egymást követik a komolyabb tornák, és több pontot illetve pénzt szedhetnek össze a játékosok, akkor azt hiszem nincsen semmi kivetni való abban, ha elvesszünk tőlük pénzt vagy éppen pontokat.” – mondta De Villiers. “Lehetséges opcióként az eltiltást sem szabad kizárnunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik