Élet-Stílus

Egy éve van a kaviárnak Oroszországban

Egy éven belül eltűnhet a fekete kaviár az orosz boltokból egy olyan törvénymódosítás hatására, amely betiltaná az orvhalászoktól elkobzott zsákmány eladását is – jelentette egy moszkvai lap.

Bár a fekete kaviár iparszerű kizsigerelését már tavaly betiltották az orosz felségvizeken, az orvhalászoktól elkobzott delikáteszt jelenleg is zavartalanul értékesítik az üzletekben – mutatott rá az Izvesztyija, idézve az orosz agrárfelügyelet adatát, amely szerint múlt évben a bolti kaviár 96 százalékát lefoglalt áru tette ki.

Most viszont az orosz kormány az élővilágról szóló törvény olyan módosítását határozta el, amely a lefoglalt kaviár tengerbe döntését, vagy pedig klórral való leöntés utáni elföldelését írja elő. Ez véget vetne az orvhalászok és revizorok közötti korrupt összefonódásnak, ami biztosítja az „elkobzott” csemege „legális” értékesítését kenőpénz fejében.

„Ha a törvénymódosítás nem marad papíron, akkor a törvénytelen kaviárzsákmányolás már egy éven belül nagyon rossz üzletté válhat, hiszen a maffia elvesztené áruja garantált piacát” – mondta Gennagyij Gorbunov, a felsőházi agrárbizottság elnöke az Izvesztyijának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik