Élet-Stílus

Közölték a Firefox 3.0 terveit

A Mozilla Alapítvány részéről máris közölték a fontosabb elképzeléseket, amelyek a nyílt forráskódú böngésző következő, nagyjából egy év múlva megjelenő verziójában ölthetnek majd testet.

Ezekről a tervekről Mike Schroepfer, a Mozilla főmérnöke beszélt a TechWebnek adott interjúban. A legfontosabb változás a kedvencek/könyvjelzők funkció teljes újragondolása lesz, mégpedig a “Places”, vagy “Helyek” formájában, amely éppen a néhány nappal ezelőtt megjelent 2.0-ból maradt ki. A böngésző emellett új motort kap, ám szűkül a támogatott operációs rendszerek köre.

A Places keretében az eddigi könyvjelzők és a History, vagyis a korábban megtekintett weblapok listája egy közös adatbázisban egyesül, amelyen belül természetesen kereséseket indíthatunk. Erre elsősorban azért van nagy szükség, mert a funkció Schroepfer elmondása szerint évek óta semmit sem változott, és mára több jó elképzelés áll rendelkezésre a megújuláshoz. A legfontosabb változás emellett a teljesen új böngészőmotor, amely a Gecko 1.9 lesz, lecserélve a jelenleg használt 1.8-as verziót. A Gfx nevű grafikus infrastruktúra helyett érkezik a Cairo, amely többek között lehetővé teszi a grafikák konvertálását más formátumokba (például PNG és PDF), a fejlettebb 2D üzemmódot, valamint a 3D grafikus hardverek gyorsításának kihasználását.

Arról már mi is beszámoltunk, hogy a Mozilla megkezdte a fejlesztői ötletek összegyűjtését. A beérkezett több mint 1100 elképzelésből már el is készítették az első nagyobb összefoglaló dokumentumot, és természetesen folytatódik az adatgyűjtés. Az ötletek között szerepelnek a vállalatoknak szánt további funkciók, a böngésző frissítésének elhalasztása (emlékeztessen később), valamint JavaScript megszorítások, a nagyobb biztonság érdekében. Az már biztos, hogy tervezik a Vistában megjelenő rendszer, az alacsonyabb felhasználói jogosultságok átvételét és alkalmazását más operációs rendszereknél. Hasonló megoldás jelenhet meg a Mac és Linux platformon, de erről még túl korainak tartották nyilatkozni.

Ami a megjelenés időpontját illeti, a Mozilla vezetői 2007 évi dátumot képzelnek el, vagyis nagyjából egy év múlva várható a Firefox 3.0. Az már biztosra vehető, hogy az újításoknak hátulütője is lesz: el kell hagyniuk a Windows 95, 98 és Millennium támogatását, a böngésző csak az újabb Windowsokon fut majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik