Élet-Stílus

Rosszul kapcsolódott a Progressz az űrállomáshoz

Nem sikerült szabályosan összekapcsolni a Progressz teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomással. Lehet, hogy csak űrséta keretében javíthatják ki a hibát az űrhajósok.

Összekapcsolódott a Progressz M-58 orosz teherűrhajó csütörtökön a Nemzetközi Űrállomással, de nem sikerült szorosan odatapadnia az űrállomáshoz egy meghibásodott antenna miatt.
Az összekapcsolódás automatikus üzemmódban zajlott le, amelynek során az egyik, a haladási irányt meghatározó antenna nem csukódott össze. Emiatt nem lehetett teljes mértékben összehúzni a két űreszközt, hogy hermetikus kapcsolat legyen közöttük. A teljes összesimulás hiányában a legénység nem fér hozzá a szállítmányhoz – közölte a Moszkva mellett Koroljovban lévő irányítóközpont.


Szakértők szerint az egyik megoldási lehetőség az lehet, hogy a Progresszt néhány méternyire eltávolítják az űrállomástól és újra megpróbálják az összekapcsolást. Az is lehet, hogy a probléma megoldására űrsétát kell tennie a személyzetnek, hogy elhárítsa az antenna hibáját, de ez csak a végső megoldás lenne. Addig is az űrállomás személyzete azon van, hogy lefényképezze a Progressz dokkolószerkezetét. Amíg a szakértők nem tudják kideríteni, hogy mi történt pontosan a Progresszel, a szakértők nem is tudnak dönteni a hibaelhárításról. Jelenleg amúgy sincs kapcsolat az űrállomással és az irányítóközpont arra vár, hogy “kommunikációs ablak” nyíljon.


A teherűrhajó hétfőn indult el a kazahsztáni Bajkonurból, amely a szokásos utánpótlás mellett egy orosz oxigénfejlesztő készülék javításához szükséges alkatrészeket is szállított. A berendezés nemrégiben túlmelegedett és mérgező anyagot bocsátott ki, arra kényszerítve a személyzetet, hogy a nyolcéves űrállomás történetének első vészhelyzetében légzőmaszkot és védőkesztyűt viseljen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik