Élet-Stílus

Kikericcsel védik a villányi borokat

Beindult az eredetvédelmi program a Villányi borvidéken, ahol elsőként az idei szőlőtermésből készült borok palackjaira kerülhetnek rá a kiemelkedő minőséget igazoló szimbólumok és feliratok, köztük egy magyar kikerics.

A programban résztvevő és annak követelményeit teljesítő borászok borosüvegeit a “Villányi Védett Eredetű Classicus Bor”, vagy “Villányi Védett Eredetű Premium Bor” feliratokkal látják el. A címkéken egy magyar kikerics is látható lesz, körülötte pedig a “Districtus Hungaricus Controllatus”, vagyis a “Magyar Ellenőrzött Körzetek Villány” szöveg olvasható – közölte Spiegel Zsolt villányi hegybíró az MTI-vel.

Minősítést csak az 1600 hektár területű Villányi borvidéken termett szőlőből készült magas minőségű, helyben, vagy a borvidék határainak 35 kilométeres körzetén belül palackozott bor kaphat. Feltétel továbbá, hogy a borok terméscsökkentéssel készüljenek, és mennyiségük a classicus kategória esetén ne haladja meg a hektáronkénti 90, prémiumnál a 60 hektolitert.

Aki a jövőben “magyar kikericses” palackot vásárol, az előírások alapján az egyik legjobban vizsgált magyar bort kortyolhatja, ugyanis azokat az Országos Borminősítő Intézeten túl az Eredetvédelmi Bizottság és a Villányi Borvidéki Borbíráló Bizottság is ellenőrzi – mutatott rá a hegybíró.

Spiegel Zsolt utalt arra, hogy a villányi gazdák három évvel ezelőtt kezdték meg az eredetvédelmi program előkészületeit, de beindítását az agrártárca tavaly év végén megjelent rendelete tette lehetővé és törvényessé.

A hegybíró szerint a rendelkezés elősegíti a minőségi bortermelést és a hamisítások visszaszorítását. Utóbbira példaként hozta fel, hogy a közelmúltban Svédországban találtak villányi felirattal ellátott borospalackot, pedig az abba töltött bornak semmi köze sem volt a borvidékhez. Németországban pedig Villányi bikavér névvel hoztak forgalomba bort, holott a bikavér nevet csak Szekszárd és Eger használhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik