Élet-Stílus

Fájdalommentes injekciózás tengeri rózsával

A jövő orvosságbevitelének egyik meglepő módszere lehet a tengeri rózsák és a medúzák csalánsejtjeinek felhasználása „injekciózásra”.

Az izraeli székhelyű NanoCyte cég által kifejlesztett módszer hatékonynak bizonyult érzéstelenítők és inzulin bevitelére cukorbetegeknél, de akadnak egyéb felhasználási területek, így például pattanások, ráncok kezelése, sőt akár fájdalommentes tetoválások is. A fejlesztők remélik, hogy 2007-ben megjelenhetnek találmányukkal a piacon.

„A NanoCyte eljárását több mint 100 önkéntesen tesztelték, akik nem éreztek semmit a kezelésből” – nyilatkozta a nemzetközi hírügynökségeknek Tamar Lotan, a cég alapítója és elnöke.

A kutatók részben a természetből vették az ötletet a technika kifejlesztéséhez. A tengeri csalánozókkal, így tengeri rózsákkal és medúzákkal táplálkozó tengeri meztelencsigák gyakran eltávolítják zsákmányukból a csalánsejteket és saját bőrükbe építve használják ezeket önmaguk megvédésére.

A csalánsejtek minden csalánozónál ugyanúgy működnek, amikor az állat megtámadja a zsákmányát. A sejtekben lévő mikrokapszulák (csalántokok) vékony, üreges fonalakat lőnek ki, amelyek az áldozatba behatolva mérget juttatnak annak testébe. Mintegy 15000 fajban találhatók ilyen csípős mikrokapszulák, de az emberre csak néhány tucaté jelent veszélyt.

Lotan és csoportja olyan tengeri rózsából nyerte a mikrokapszulákat, amelyek mérge csak a planktonra veszélyes. A mikrokapszulákat „kifejték” a tengeri rózsák karjaiból. Ez az eljárás nem károsítja az élőlényt (képes ugyanis regenerálni csalánsejtjeit), és hasonló ahhoz, mintha tehenet fejnénk, mondta Lotan.

Következő lépésben semlegesítették a mikrokapszulák tartalmát, majd kiszárították a tokokat. Amikor a szárított mikrokapszulák folyékony gyógyszeroldattal érintkeztek, a folyadékfelvétellel járó nyomásnövekedés miatt kilövelltek belőlük a parányi fonalak. Ezzel egy időben a kapszula egyik végén fölszívta az orvosságot és átpumpálta a fonálon.

A trükk az, hogyan akadályozzák meg a folyékony orvosságoldatot, hogy azelőtt aktiválja a mikrokapszulákat, mielőtt a betegnek szüksége lenne a gyógyszerre. A tudósok több megoldást is találtak erre. Az egyik olyan gyógytapasz, amelyben a mikrokapszulák rétegét membrán választja el az orvosságrétegtől. Amikor a tapaszt a bőrre helyezik, a membrán szétszakad és összekeveredik a két alkotórész.

Másik megoldás olyan kétkamrás tubus, amely külön tartja a mikrokapszulákat és a gyógyszert addig, amíg mindkettőt rá nem nyomják a bőrre.

Allergiát válthat ki

Első hallásra nem tűnik fájdalommentesnek, amikor sok ezer csalánsejt injektálja be a gyógyszert a bőrbe, de mivel a fonalak átmérője kisebb 1 mikrométernél, a betegek nem érzik a szúrásokat. Összehasonlításképpen a legvékonyabb injekciós tű átmérője 500 mikrométer.

Független kutatók szerint a mikrokapszula alapú „tűk” használata kiválthat allergiás reakciót, hiszen a mikrotűk proteinből vannak, nem pedig fémből, mint az igazi injekciós tűk, így az immunrendszer felléphet ellenük.

Az embereken végzett ismételt használatot tesztelő kutatók közül eddig azonban egy sem számolt be ilyen reakcióról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik