Élet-Stílus

Egyre többet költünk biztonságtechnikára

A biztonságtechnikai eszközökre az elmúlt öt évben hatvan százalékkal többet költöttek világszerte, mint az előtte lévő időszakban. Ez a folyamat a következő években csak erősödni fog.

Míg 2000-ben még csak 16,6 milliárd eurót, tavaly már 26,5 milliárd eurót költöttek el az országok és a cégek biztonságtechnikai beruházásokra és készülékekre. Szakértők ráadásul azt jósolják, hogy a biztonságtechnikára világszerte költött összeg 2010-re el fogja érni a 40 milliárd eurót – derül ki a Freedonia Group nevű cég legfrissebb felméréséből.

„Németország az egyik legnagyobb európai biztonságtechnikai piacnak számít. Itt tavaly közel kétmilliárd eurót költött az állam és a vállalati szféra ilyen beruházásokra” – jelentette ki Jörg Menno Harms, a BITKOM német szakmai szervezet alelnöke. A dokumentum szerint Nagy-Britanniában csak idén eddig 661 millió eurót költöttek el videós megfigyelőrendszerek kiépítésére. Németország esetében ez az összeg csupán 185 millió euró. A legtöbb videokamerát a közlekedési vállalatok vásárolják meg. „Németországban a vasút jelenleg több mint 3000 videokamerát használ csak a vonatok és a pályaudvarok megfigyelésére” – mondta Jens Puls, a Német Vasút biztonsági főnöke.

Persze Harms szerint egyedül a kamerák száma nem mérvadó. Olyan intelligens rendszerek kellenek, amelyek képesek az elkövetők azonosítására, akár az egyes személyek mozgását elemző szoftverek segítségével is. Amennyiben egy intelligens megfigyelőrendszer észleli, hogy egy pályaudvar peronján hosszabb ideje ott áll egy bőrönd és nincs gazdája, azonnal riadóztatja a rendőrséget. Ezeket a készülékeket egészítik ki a különböző biometrikus eszközök.

A biometrikus rendszerek forgalma tavaly elérte az 1,5 milliárd eurót, idén várhatóan 1,8 milliárd euró, 2010-re pedig világszerte 4,9 milliárd euró lesz. „2010-re a növekedés mértéke évente el fogja érni a 25 százalékot, ez Németország esetében 300 millió eurós forgalmat fog jelenteni” – nyilatkozta Jörg Menno Harms.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik