Élet-Stílus

Napfény nélküli millió éves baktériumok

Kutatók egy dél-afrikai aranybányában csaknem három kilométer mélységben olyan baktériumfajtára bukkantak, amely nyilvánvalóan évmilliók óta létezik ott anélkül, hogy kapcsolatban állna a külvilággal.

A baktériumok szulfátból és hidrogénből táplálkoznak, és a jelek szerint teljességgel függetlenek a napenergiától – számolt be a Li Hung-lin, a tajvani egyetem professzora által vezetett kutató csoport a Scinece című amerikai tudományos magazin legújabb számában. A baktériumokra a bánya mélyén, talajvízben találtak rá. A víz, amelyben élnek több tucat millió éves.
A baktériumok által elfogyasztott hidrogén – más életterektől eltérően – nem más élőlényektől származik, hanem a környező kövezet radioaktív sugárzásának hatására keletkezik – állapította meg a kutató csoport.

Így ezek a baktériumok az első eddig ismert organizmusok, amelyek kizárólag geológiai energiaforrásoktól függenek. A bánya talajvizében olyan baktériumfaj egyedei vannak többségben, amely szoros rokonságban áll föld feletti, meleg forrásokban található baktériumokkal.

A kutatók feltételezik azonban, hogy a bányában talált baktériumok már 3-25 millió évvel ezelőtt elváltak a földfelszínen található rokonaiktól.

A kutatók vélemény szerint a felfedezés új perspektívákat nyit: esetleg lehet élet más égitestek – például a Mars, vagy a Jupiter Európa nevű holdjának – felszíne alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik