Élet-Stílus

Megjelent az Internet Explorer 7

A korábbi ígéreteknek megfelelően letölthető az Internet Explorer legújabb verziója, amely öt év után az első nagyobb frissítés a böngésző háza táján. Jól értesültek szerint a Vista még a hónap vége előtt elkészül.

A Microsoft böngészője a vállalat oldaláról tölthető le Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszerekhez. A szoftverhez rövid listát is mellékelnek, amelyek a mindenképpen ellenőrizendő újdonságokat sorolják fel, külön az otthoni felhasználók és fejlesztők számára. Ezekben már a korábban ismertetett funkciókat találjuk, nagy meglepetés nincs, mint ahogy várhatóan az IE7 sem váltja meg a világot – a szoftvercég végre felzárkózott az alternatív riválisokhoz, bőven ráfért már a ráncfelvarrás a korosodó böngészőre.

Az újdonságok sorrendben: megújult (némileg furcsa kialakítású) kezelőfelület, füles böngészés (végre valahára), beépített kereső, newsfeed támogatás, adathalászok elleni védelem, illetve az ActiveX vezérlők óvatosabb kezelése, megelőzendő az újabb támadásokat. A böngésző bezárásánál egy külön opcióval elmenthetjük az éppen megnyitott weboldalakat, hogy a következő indításkor ne kelljen az újbóli megnyitással vesződni – a Firefox 2.0-ban ez automatikus, itt minden egyes alkalommal aktiválnunk kell az opciót. Az RSS olvasó szintén újdonság, ezzel a híreket tekinthetjük át gyorsan, a különböző weboldalak megnyitása nélkül. A beépített szűrő figyelmeztet a potenciálisan veszélyes weblapokra, ez a Microsoft saját feketelistájával is összeveti az oldal címét, de magát a tartalmat is ellenőrzi.

Az új verzióhoz új oldal is társul, mégpedig a különböző kiegészítőkkel. Itt is megjelennek tehát a hasznos és kevésbé hasznos kiegészítők, igaz, ezek kezelése némileg kényelmetlenebb, mint például a Firefox esetében. A beépített kezelő nem ad leírást az egyes funkciókról, frissítésük sem automatikus, és kezelésükhöz is át kell rágnunk magunkat a különböző kategóriákon. Összességében azonban a böngésző fontos és ajánlott frissítés, már csak elődje sebezhetősége miatt is.

A Windows Vista megjelenését természetesen jóval nagyobb várakozás előzi meg. A Seattle Times arról számolt be, hogy hétfőn a Microsoft központjában október 25-i dátum villant fel egy elektronikus kijelzőn, mint az RTM, vagyis a szállításra kész verzió megjelenési időpontja. Ez egybeesik Paul Thurrott, a WinInfo szerzőjének értesülésével, aki korábban szintén arról számolt be, hogy a Vista október 25. és november 8. között szállítja majd új operációs rendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik