Élet-Stílus

Mobiltelefonba épített metróbérlet

Mobiltelefonjának felmutatásával haladhat át novembertől néhány vállalkozó szellemű francia a párizsi metró bejárati kapuin.

A párizsi éves metróbérlet jelenleg egy olyan elektronikus kártya, amelynek leolvasása után kinyílnak a metróállomások bejárati kapui. A Párizsi Közlekedési Vállalat (RATP) tervei szerint ezt a kártyát 2007 végétől felválthatja egy olyan chippel rendelkező mobiltelefon, amelynek felmutatása elég lesz a kapuk megnyílásához. Az egyik legnagyobb francia mobilszolgáltatóval kötött szerződése alapján az RATP egyéves kísérletében részt vevők már a jövő hónaptól mobiltelefonba beépített bérlettel közlekedhetnek a francia fővárosban.

Ehhez azonban újfajta mobiltelefonokra van szükség, amelyekben a metróbérleteket egy hívással érvényesíteni lehet, s azok akkor is működnek, amikor a telefon nincs bekapcsolva vagy lemerült. Különben a felhasználók bármikor a metróban ragadhatnak egy állomáson, vagy be se tudnának menni a metróba, ha a telefonjuk éppen nem működik.

A széles körű bevezetéshez azonban a mobiltelefon-gyártóknak tömegesen kéne az új modelleket elérhető áron forgalmazniuk, és a felhasználóknak is el kell majd fogadniuk, hogy le kell cserélni telefonjaikat. A kísérleti szolgáltató szerint az új készülékek felismernék, hogy melyik állomáson jár éppen a metró, és a környékről információkkal és térképpel is szolgálnának.

A francia szolgáltatók japán versenytársaikhoz hasonlóan egyébként egyéb újfajta szolgáltatásokkal is kísérleteznek, mint például a mobiltelefonba épített hitelkártya, biztonsági beléptető, színház-, mozi- vagy parkolójegy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik