Élet-Stílus

BL: Drogba döntötte el a rangadót

A szerdai játéknap csúcsderbijén Didier Drogba egy zseniális mozdulattal megverte a Barcelonát, és ezzel a londoni csapat tulajdonképpen már tovább is jutott. Az Inter megszerezte első pontjait az idei kiírásban, a Bayern és a Valencia pedig továbbra is százszázalékos.

Tabellák

A csoport
1. Chelsea 9 pont
2. FC Barcelona 4
3. Werder Bremen 4
4. Levszki Szófia 0

B csoport
1. Bayern München 9 pont
2. Sporting Lisboa 4
3. Internazionale 3
4. Szpartak Moszkva 1

C csoport
1. FC Liverpool 7 pont
2. PSV Eindhoven 7
3. Galatasaray 1
4. Girondins Bordeaux 1

D csoport
1. Valencia 9 pont
2. AS Roma 6
3. Olimpiakosz 1
4. Sahtar Doneck 1


BL: Drogba döntötte el a rangadót 1

BL: Drogba döntötte el a rangadót 2

A csoport

Tizenhárom hónapja kapott ki utoljára a Barcelona csapata a Bajnokok Ligájában, akkor a Chelsea verte meg Frank Rijkaard együttesét a Stamford Bridge-en. A nem mindennapi sorozat ugyanazon a helyen szakadt meg, ezúttal is Jose Mourinho együttese volt az, amely kétvállra fektette egy parádés Drogba-góllal a tavalyi BL-győztest.

A mérkőzést a londoniak kezdték jobban, az első negyedórában visszafogottan játszott a címvédő. Az ismerkedés percei után aztán Ronaldinhóék is rákapcsoltak, és villámgyors rövidpasszos játékukkal néhányszor zavart okoztak az első tétmeccsén védő Hilario kapuja előtt. A portugál portás elsősorban a kirúgásoknál és a hazaadások után bizonytalankodott, de a veszélyes helyzetekben magabiztosan teljesített. Igazán nagy helyzetet nem jegyezhettünk fel az első játékrészben, de mindkét csapat felvillantotta egyedülálló képességeit.

A második félidő aztán egy bombagóllal kezdődött, amely mint később kiderült el is döntötte a három pont sorsát. Ashley Cole a balszélről játszotta meg Drogbát, aki egy zseniális mozdulattal levette a játékszert, majd Puyolt állva hagyta és a jobb sarokba bombázott. Valdeznek esélye nem volt a hárításra. A továbbiakban egyre nagyobb fölényben játszott az angol bajnok, Ronaldinho nem tudta magával rántani a csapatot, mivel mindenhova követte a rendkívülien szívós Boulahrouz, és nem hagyta, hogy kibontakozzon a brazil zseni. Az 55. percben Sevcsenko növelhette volna a Chelsea előnyét, de az ukrán támadó mint az elmúlt hetekben oly sokszor kihagyta a kihagyhatatlant. Pár perccel később Drogba kerül ajtó-ablak helyzetbe, de Valdez jól mozdult ki a kapujából.

A későbbiekben sem tudta beszorítani a Chelsea-t a címvédő, Mourinhóék rendkívülien szervezetten védekeztek és a gyors kontráikban mindig benne volt a gól lehetősége, de újabb találat már nem született a mérkőzésen. A Chelsea már készülhet a nyolcaddöntőre, a katalánok pedig már október 31-én revansot vehetnek a vereségért.

A Werder hazai pályán fogadta az egyelőre pont nélküli Levszki Szófia együttesét, és annak ellenére a találkozó esélyesének számított, hogy két kulcsember – Borowski és Baumann – hiányzott Thomas Schaaf csapatából. A Bréma ha nem is könnyen, de végül teljesen megérdemelten legyűrte riválisát, és pontok tekintetében behozta a Barcelonát.

Az első félidőben hiába játszott fölényben a német

csapat, nem tudtak mit kezdeni Kloséék a bolgárok védelmével. A játékrész hajrájában aztán megtörték egy megpattant Naldo-szabadrúgással a Szófia ellenállását. A második 45 percben sem tudott komoly helyzetet kialakítani a Sztoilov csapata, és a 74. percben Diego eldöntötte a találkozót: Klasnic átadása után a kimozduló kapus mellett higgadtan a hálóba helyezett az argentin.

B csoport

Az első két csoportmeccse után pont nélküli Internek mindenképpen nyernie kellett hazai pályán a Szpartak Moszkva ellen, és Mancini együttese ennek megfelelően nekiesett az ellenfelének. A kezdeti rohamok már a 2. percben eredményre vezettek. Recoba szabadrúgásába Vieira nyúlt bele, a labda Cruz elé került, aki 11 méterről habozás nélkül a léc alá bombázott. Újabb hét perc után ismét a hazai drukkerek örülhettek, és ismét
BL: Drogba döntötte el a rangadót 3

Cruz góljaival nyert az Inter (AP)

Cruz volt eredményes. Recoba használta ki az orosz kapus bizonytalanságát, az Adrianót helyettesítő argentinhoz passzolt, akinek közvetlen közelről csak a kapuba kellett bólintania.

A két gyors gól után az Inter visszavett a tempóból, és hagyta feljönni az ellenfelét. A Szpartak félóra elteltével teljesen egyenrangú volt a mezőnyben, de komoly védést nem kellett bemutatnia Julio Cesarnak.

A második játékrész első perceit ismét megnyomta a Mancini sztáralakulata, és Figo 17 méterről leadott lökete után csak a kapufa akadályozta meg, hogy 51. perc után végleg eldőljön a mérkőzés. Néhány perccel később azonban a másik oldalon ujjongtak: egy ügyes Szpartak-támadás végén a teljesen üresen maradó Pavljucsenko közelről szerezte meg a szépítő gólt, de az oroszok erejéből ennél többre nem futotta. Hiába rohamozott a Moszkva, a rutinos Inter-védelem gond nélkül hatástalanította a próbálkozásokat.

A B kvartett másik mérkőzésen az Intert egyaránt elpáholó Bayern és a Szporting Lisszabon találkozott. A németek kínkeservesen szerezték meg a három pontot, és toronymagasan vezetik a csoportot.

A bajorok az első 25 percben játszottak igazán jól, és egy 30 méterről leadott Schweinsteiger bombával előnybe is kerültek. A világbajnokság bronzmérkőzésén háromszor is mattolta Ricardo kapust a német középpályás, de szerda este ez az egy gól is elégnek bizonyult.

A félidő hátralévő perceiben aztán kezébe vette az irányítást a hazai együttes, és számos kecsegtető helyzetet kialakított Oliver Kahn kapuja előtt, de a veterán portás fantasztikusan védett.

A második játékrészben sem sokat változott a játék képe, a Lisszabon ráadásul a 47. perctől emberelőnyben futballozhatott, miután a bajorok gólszerzője megkapta a második sárga lapját. A Szporting mezőnyfölénye azonban mit sem ért, hiszen a jól szervezett német védelmet csak ritkán tudták zavarba hozni, és ha már Kahn is verve volt, akkor a kapufa mentett.


BL: Drogba döntötte el a rangadót 4

Crouch nagyon fontos gólt fejelt (Sport1)

C csoport

A Steven Gerrard nélkül felálló Liverpool együttese a Girondins Bordeaux otthonába látogatott, és egy nem túl magas színvonalú találkozón megszerezte a második győzelmét, és ezzel hét ponttal vezeti a csoportot.

Érdekes módon a hazai csapat meglehetősen kedvtelennek tűnt az összecsapás jelentős részében és végül megérdemelten kapott ki közönsége előtt. Többet volt a Girondins-nél a labda, de a Liverpool kapuja alig forgott veszélyben. A másik oldalon Crouch többször is ígéretes helyzetbe került, de csak az 58. percben sikerült egy szöglet után a hálóba bólintania.

A francia bajnokság tavalyi második helyezettjének edzője cserékkel próbálta felrázni csapatát, de továbbra is a Liverpool volt veszélyesebb a kapu előtt, és megérdemelten szerezte meg a három pontot.

Az Isztambulban vendégeskedő PSV hátrányból tudott fordítani, és eldőlni látszik, hogy mely két csapat folytathatja a nyolcaddöntőben miután a Galatasaray és a Bordeaux neve mellett is csak egy-egy pont áll.

Az első percektől fogva fölényben játszott a török együttes, és teljesen megérdemelten, igaz némi szerencsével, de előnybe került: Ilic lövése megpattant, és így esélye sem volt hárítani Gomes kapusnak. A góltól az Eindhoven hirtelen felocsúdott, de a fanatikus hazai rajongók által támogatott Galatasaray koncentráltan védekezett, és nem engedte a kapuja közelébe a holland csapatot. A játék nagy része a középpályán zajlott, rengeteget szabálytalankodtak a csapatok.

A második félidőre sem változott sokat a helyzet, de a Galatasaray védelmének egy rövid megingását kihasználva egyenlíteni tudott Kromkamp az 59. percben. Kellett ehhez Mondragon bizonytalankodása is, akinek a lába mellett gurult a kapuba a korántsem védhetetlen lövés. A törökök holland vezetőedzője hármat is cserélt, de a kitámadó együttese egy gyors kontrából újabb gólt kapott: Mika Väyrynen ugratta ki a villámgyors Arouna Konét, akit higgadtan a jobb alsóba helyezett. Az utolsó percekben a Galatasaray mindent előre dobott, de már nem tudtak fordítani, és egy ponttal a csoport harmadik helyén bízhatnak a jobb folytatásban.

D csoport

A D jelű kvartettben már a második forduló után úgy tűnt, eldőlt
BL: Drogba döntötte el a rangadót 5

Villa ünnepel (Getty)

melyik az a két csapat, amely folytathatja a BL-ben a csoportkör lezárása után. A harmadik napon ismét nyerni tudott a Valencia és a Roma csapata, és a félidőhöz érkezve nehezen elképzelhető, hogy ne az olasz és a spanyol gárda lépjen tovább.

A Valencia a Sahtyar Donyeck együttesét fogadta, és a csapat tökéletesen teljesítette az edzőjük által elképzelt taktikát. Nem estek neki ellenfelüknek, de a hibákra könyörtelenül lecsaptak. Az ukránok az első 45 percben ügyesen járatták a labdát a soraikban, és jó pár alkalommal helyzetbe is kerültek, de a befejezésnél nem voltak elég pontosak. A Valencia türelmesen játszott, és a 31. percben az első komoly hiba után büntettek. A védők ügyetlenkedése után a labda David Villához került, aki Pletikosát ügyesen kicselezve az üres kapuba gurított. Még az első játékrészben növelte az előnyét a spanyol csapat: Joaquin beívelésébe csak beleérni tudott Pletikosa, a labda a hosszún érkező Villa elé került, és a spanyol válogatott másodszor sem hibázott.

A második félidőben is akadtak helyzetei az ukránoknak, de ezek továbbra is kihasználatlanul maradtak, és amikor a bíró negyedórával a meccs vége előtt leküldte a pályáról Szvidorszkijt, eldőlt a mérkőzés.

A Roma is begyűjtötte a három pontot az Olympiakosz otthonában, annak ellenére, hogy a görög gárda több helyzetet dolgozott ki. Az alacsony színvonalú találkozót végül Perrotta döntötte el a 76. percben, miután Rosi beadását értékesítette.

Labdarúgó Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló
A csoport
Werder Bremen (német)-Levszki Szófia (bolgár) 2-0 (1-0)
Gól:
Naldo (45+1.), Diego (74.)

Chelsea (angol)-FC Barcelona (spanyol) 1-0 (0-0)
Gól:
Drogba (46.)

B csoport
Internazionale (olasz)-Szpartak Moszkva (orosz) 2-1 (2-0)
Gól:
Cruz (2., 9.), illetve Pavljucsenko (54.)

Sporting Lisboa (portugál)-Bayern München (német) 0-1 (0-1)
Gól:
Schweinsteiger (19.)
Kiállítva: Schweinsteiger (47.)

C csoport
Girondins Bordeaux (francia)-FC Liverpool (angol) 0-1 (0-0)
Gól:
Crouch (58.)

Galatasaray (török)-PSV Eindhoven (holland) 1-2 (1-0)
Gól:
Ilic (19.), illetve Kromkamp (59.), Kone (72.)

D csoport
FC Valencia (spanyol)-Sahtar Doneck (ukrán) 2-0 (2-0)
Gól:
Villa (31., 45.)
Kiállítva: Szviderszkij (76., Sahtar)

Olympiakosz (görög)-AS Roma (olasz) 0-1 (0-0)
Gól:
Perrotta (76.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik