Élet-Stílus

BL: újra Chelsea-Barcelona

A Bajnokok Ligájának harmadik fordulójában a legnagyobb érdeklődésre a Barca londoni vendégjátéka tarthat számot. Több csoportban már most eldőlhet, hogy melyek azok a csapatok, amelyek nagy valószínűséggel a nyolcaddöntőben folytathatják.

A csoport

Az előző két szezonhoz hasonlóan szerdán ismét összecsap egymással a labdarúgó Bajnokok Ligájában Európa két sztárcsapata, a Chelsea és az FC Barcelona, de a tavalyi és az idei nyolcaddöntős párharccal ellentétben ezúttal nem olyan nagy a tét, hiszen “csak” a csoportküzdelmek egyik felvonása lesz a Stamford Bridge-i meccs.

A 2005-ös és a 2006-os összecsapások sokakban hagytak mély nyomot, hiszen mindkét rivalizálást a két vezetőedző, Jose Mourinho és Frank Rijkaard szócsatája, valamint különböző vádak, drámai jelenetek és piros lapok színesítették. Tavaly az angolok, idén pedig a későbbi győztes spanyolok léptek túl a nyolcaddöntőből.

A szerdai mérkőzés felvezetését némileg tompította Petr Cechnek, a londoniak kapusának súlyos sérülése: a cseh hálóőrön a szombati, Reading elleni bajnoki után koponyaműtétet kellett végrehajtani, s kiderült, hogy legalább fél évig nem játszhat. A helyére beállt olasz Carlo Cudicini szintén a klinikán kötött ki, s bár ő könnyebb sérüléssel megúszta az esetet, nagyon valószínű, hogy nem lehet ott a címvédő elleni mérkőzésen. Mourinhónak így nincs sok választása: az első csapatban eddig még soha nem védett, nyáron igazolt portugál Hilariót kell majd a kapuba állítania. A 30 éves játékos így a BL-győztes katalánokkal szemben debütálhat, de amiatt bizonyára nem bosszankodik, hogy a sérült kameruni Samuel Eto,óra nem kell majd odafigyelnie.

A kvartett másik mérkőzésén a Werder Bremen együttese fogadja a Levszki Szófiát. Mindkét együttes számára létfontosságú lenne a három pont megszerzése, hiszen a bolgárok egyelőre pont nélkül állnak a csoport utolsó helyén, míg a németek mindössze egy pontot szorgoskodtak eddig össze. A brémaiak úgy is a találkozó esélyesei, hogy Thomas Schaaf vezeteőedző két kulcsjátékosára nem számíthat a mérkőzésen: a csapatkapitány Frank Baumann illetve a német válogatott egyik alapembere, Tim Borowski is sérüléssel bajlódik. A bolgárok javára fordíthatja a találkozót, hogy Klose és Klasnic hetek óta képtelen betalálni, a hazai bajnokságban pedig a Levszki kilenc mérkőzésen nem kapott még gólt.

B csoport

A szerdai játéknap a B csoportban is tartogat érdekességet: amennyiben az olasz bajnok Internazionale két vesztes találkozó után nem szerzi meg a három pontot a vendég Szpartak Moszkvával szemben, valószínűleg búcsút inthet a továbbjutásról szőtt álmainak, és készülhet a kínos, korai búcsúra.

A Bajnokok Ligája indulása előtt a végső győzelemre is esélyesnek tartott milánói csapat, egyelőre még pontot sem szerzett az idei kiírásban, és most sem lesz könnyű dolga, hiszen a Szpartak Moszkva látogat a San Siróba. Az oroszok sem parádéztak idáig a BL-ben, egy ponttal előzik csak meg az Intert.


BL: újra Chelsea-Barcelona 1

A Bayern harmadik gyõzelmére hajt (Sport1)

Az olaszok főpróbája a hétvégén jól sikerült, hiszen a Catania legyőzésével (2-1) átvették a vezetést Roberto Manciniék a bajnokságban, de komoly fejtörést okozhat a trénernek, hogy miként pótolja a középpályán a sérült Esteban Cambiassót, illetve az eltiltott Patrick Vieirát, Fabio Grossót és Zlatan Ibrahimovic-ot.

Az oroszok edzője, Vlagyimir Fedotov szerint nem szabad megijedni az Intertől. „Ha az ember végignézi az olaszok keretét, inába szállhat a bátorság. De mi nyerni szeretnénk Milánóban is, hiszen négy éve nem szerepeltünk a Bajnokok Ligájában, és idén a lehető legtovább akarunk jutni.” A csapat két kulcsjátékosának kérdéses a szereplése: az osztrák Martin Stranzl és a cseh Radoslav Kovac-on kívül azonban a legerősebb összeállításban léphet pályára a hazai bajnokságban a második helyen álló együttes.

A csoport másik meccsének a Bayern München az esélyese. A bajorok eddig mindkét találkozójukat nyerték, és egy újabb győzelemmel óriási lépést tehetnének a nyolcaddöntő felé. A bajnokságban is jól megy Felix Magath együttesének, amely szerda este Lisszabonba látogat. A házigazda Sporting is önbizalommal telve várja az összecsapást, hiszen csak a rosszabb gólkülönbsége miatt második a hazai bajnokságban, ráadásul vasárnap este nyerni tudott Estrela Amadora ellen.

C csoport

Térdszalagsérülése miatt kihagyja együttese szerdai, Girondins Bordeaux elleni mérkőzést Steven Gerrard, a Liverpool labdarúgócsapatának kapitánya. A válogatott középpályás a szombati, Blackburn Rovers elleni bajnoki találkozón sérült meg. A franciaországi összecsapáson a dán Daniel Agger, Mohamed Sissoko, Dirk Kuyt és a veterán támadó, Robbie Fowler sem játszhat, ők szintén sérülés miatt nem utazhatnak el a csapattal.


BL: újra Chelsea-Barcelona 2

Gerrard sérült (NTB)

Gerrardot a középpályán feltehetően Boudewijn Zenden fogja pótolni. A holland középpályás szerint nehéz mérkőzés vár rájuk, de a Bordeaux-nak kell támadnia, hiszen Ricardo Gomes együttese az idei kiírásban eddig két vereséget szenvedett. A franciáknak tehát pontot vagy pontokat kell szerezniük, ha megakarják őrizni a továbblépés esélyét. Gomes-ék dolgát nehezíti, hogy hiányozni fog az egykoron a Liverpoolban futballozó Vladimir Smicer továbbá Stephane Dalmat is a szerda esti találkozón.

A PSV Eindhoven törökországi vendégjátéka során két régi ismerős üdvözölheti egymást a kispadon. A Galatasaray-t irányító Eric Gerets és a hollandok mestere Ronald Koeman ugyanis korábban csapattársak voltak.

“A mérkőzés után ráérünk majd barátkozni, előtte azonban semmiképpen sem. Nyernünk kell a hazai meccsen, hiszen eddig csak egy pontunk van.” – nyilatkozta Gerets. A csapat ráadásul mindössze a nyolcadik helyen szerénykedik a hazai bajnokságban, és ezt a nagymúltú klubnál egyértelműen kudarcként értékelik. Ha Gerets-ék szerda este sem tudnak nyerni, akkor már lassan elkezdhet új állás után nézni a tréner.

Koemanék az első két fordulóban négy pontot szereztek: először a Liverpoollal játszottak döntetlent, majd idegenben verték a Bordeaux csapatát. A hollandok legerősebb összeállításukban léphetnek pályára, a törököknél azonban az egyik kulcsember hiányzik. Hasan Sas egy húzódás miatt kénytelen kihagyni a találkozót, ami Koeman szerint akár el is döntheti a meccset. “Meglátjuk majd mi történik a pályán, de a véleményem szerint ez hatalmas hátrányt jelent ellenfelünknek.” A bajnokságban és a BL-ben is eddig mellőzött Hakan Sükür viszont szerepet kaphat, miután a törökök legutóbbi Eb-selejtezőjén négyet rámolt be a Moldovának.

D csoport

A D csoportban a Valencia otthonába látogat a Sahtar Donyeck. Amennyiben a spanyolok nyernek, akkor gyakorlatilag már három forduló után biztos továbbjutóként érezhetnék magukat, hiszen az eddigi két meccsen százszázalékos volt a csapat. A Valencia nem a legjobb előjelekkel készülhet az összecsapásra, hiszen hétvégén kikapott a Celta Vigótól. Az együttes trénere, Quique Flores győzelmet követel a játékosaitól, még akkor is ha Vicente Rodriguez nem játszhat a találkozón. “Nekünk kell többet birtokolnunk a labdát, és ellenőriznünk kell a játékot. Nem akarok kockáztatni, és hagyni hogy kinyíljon a csapat, hiszen akkor pillanatok alatt veszíthetünk. Tudom, hogy papíron mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, de a találkozót a pályán kell megnyernünk.” – nyilatkozta a mester.

A másik mérkőzésen is elsőre úgy tűnik, hogy le vannak osztva a lapok: az Olympiakosz látja vendégül az AS Roma csapatát. A görögöknek eddig mindössze egy pontja van, annak ellenére, hogy már négy gólt rúgtak. Ez a védelem gyengeségét mutatja, és az olaszok már az első fordulóban megmutatták, hogy nagyon veszélyesek a kapura (4-0 a Donyeck ellen). A Pireusz a hazai bajnokságban való szerepléséből meríthet önbizalmat, a gárda ugyanis pontveszteség nélkül vezeti a tabellát hat forduló után. A Roma csapata ezzel szemben a hétvégén kikapott a jelenleg kieső helyen álló Regginától, és ezzel lecsúszott az első helyről.

A szerdai program
A csoport
Werder Bremen (német)-Levszki Szófia (bolgár) 20:45 ó
Chelsea (angol)-FC Barcelona (spanyol) 20:45 ó (m1, Orf1)

B csoport
Internazionale (olasz)-Szpartak Moszkva (orosz) 20:45 ó
Sporting Lisboa (portugál)-Bayern München (német) 20:45 ó (Viasat3)

C csoport
Girondins Bordeaux (francia)-FC Liverpool (angol) 20:45 ó
Galatasaray (török)-PSV Eindhoven (holland) 20:45 ó

D csoport
FC Valencia (spanyol)-Sahtar Doneck (ukrán) 20:45 ó
Olympiakosz (görög)-AS Roma (olasz) 20:45 ó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik