Élet-Stílus

Kramnyik nemet mondott Topalovnak

A címegyesítő sakkvilágbajnoki döntő orosz győztese, Vlagyimir Kramnyik nemet mondott legyőzött riválisának, a bolgár Veszelin Topalovnak arra az igényére, hogy minél hamarabb tartsák meg kettejük között a visszavágót.

Az immár abszolút világbajnok Kramnyik szerint egy egész sor olyan nagymester van, aki „méltó arra, hogy kihívómmá váljon, s e nagymestereknek egymás között kell eldönteniük azt, hogy ki a legerősebb”.

Kramnyik „nyetjét” megelőzte Topalovék vasárnapi bejelentése, amelyben a sakkvilágbajnoki korona elhódítása végett mielőbbi visszavágót sürgettek azzal, hogy a másfél millió amerikai dolláros költségvetésű revánsra Szófiában, jövő év március 3-tól kerülhetne sor.

Lékó és Polgár egymás ellen

A címegyesítő párviadalt, miután a 12 klasszikus játszma után 6:6 volt az állás, úgy nyerte meg Kramnyik a dél-oroszországi Elisztában, hogy a rapid partikban 2,5-1,5-re győzött Topalov ellen, ezzel pedig összesítésben 8,5-7,5-re bizonyult jobbnak riválisánál. A két nagymester a végeredménytől függetlenül fele-fele arányban osztozott egymillió dolláron.

A FIDE nyolc résztvevős vb-tornát tervez jövőre, jelenleg a leginkább 2007 szeptemberét emlegetik, mexikói színhellyel. Ezen Kramnyik mellett az indiai Viswanathan Anand, valamint az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics indulása biztos. Lékó Péter és Polgár Judit a sikeres első kör után egymás ellen játszana a részvételért. A FIDE decemberben dönt a végső lebonyolításról, a jelenlegi állás szerint Topalov nem ülhet asztalhoz a tornán.

Topalov helyett Deep Fritz

E torna részleteiről is tárgyalni kíván a FIDE kalmük elnökével, Kirszan Iljumzsinovval a következő hetekben Kramnyik, aki újfent tudtul adta, hogy álláspontja szerint kétévente kéne az abszolút vb-címről határozó párosmérkőzést megrendezni, miután eldől, ki jogosult a jelöltek közül kihívni a világbajnokot.

Kramnyik amúgy nem óhajt sokáig pihenni a szakmai babérokon, néhány napos pihenőt követően megkezdi felkészülését a világ egyik legerősebb mesterséges elméje, a Deep Fritz nevű számítógép elleni összecsapásra. E párharcnak Bonn ad otthont november 25. és december 5. között. A 31 éves orosz nagymester „helyből” félmillió dolláros honoráriumra számíthat, mely summa megduplázódhat, ha legyőzi a komputert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik