'56
Élet-Stílus

Ismerje meg a forradalmat

A FigyelőNet az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójára saját mellékletet indít, melynek célja a megemlékezés mellett, hogy széles körben ismertté tegye a forradalom fővárosi és vidéki történéseit, és beszámoljon az emlékév eseményeiről. Az emlékév alatt oldalunkat folyamatosan bővítjük, ehhez várjuk olvasóink segítségét is.

Részevevője vagy szemtanúja volt az ’56-os eseményeknek? Küldje el fotóit, történetét: fnuzenet@sanomabp.hu



Az oldal látogatói naptár és Magyarország térképe segítségével megismerhetik, hogy mi történt a forradalom tizenkét napja alatt, hogyan vívták ki politikusok, diákok, munkások a korábbi elnyomó rendszer megreformálását és miként harcoltak a megszálló szovjet hadsereg ellen.

A korabeli események bemutatásához képeket és korabeli újságok cikkeit is felhasználjuk. Az oldal rövidesen hangfelvételekkel bővül, amelyek az események idején sugárzott legfontosabb adásokat tartalmazzák. Továbbá moderált fórumunk, a Bemondó segítségével kezdeményezzük, hogy széles körű eszmecsere alakuljon ki a forradalom vitatott eseményeiről. Ezt azért is fontosnak tartjuk, mivel úgy gondoljuk, a forradalom leverését követően a hatalom sikeresen elérte, hogy a forradalom kevéssé legyen ismert az utókor számára.

Külön köszönjük az 1956-os Forradalom Történetének és Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány munkatársainak, Topits Juditnak és Lux Zoltánnak, valamint az Országos Széchényi Könyvtár, Történeti Interjú Táránál Hanák Gábornak és Lukács Beának a honlap elkészítéséhez nyújtott segítségét.

Az induló oldalnak nem célja, hogy teljes körűen bemutassa az ország forradalmi eseményeit, erre a készítők nem is vállalkoznának, viszont célunk az, hogy az olvasók segítségével folyamatosan bővítsük az oldal tartalmát. Így várjuk a forradalom résztvevőinek vagy hozzátartozóinak beszámolóit, digitális és nem digitális formában megőrzött emlékeit, képeket, videófelvételeket és szövegeket egyaránt. Ezeket a megfelelő feldolgozás után a forrás megjelölésével publikáljuk az oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik