Élet-Stílus

A SZOT elnöksége lemondott

A Magyar Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége vett át a szakszervezeti erők irányítását

Munkások! Magyar Dolgozók!
Ifjúságunk és a harcokban részt vett dolgozó népünk csodálatos forradalom az egész nép, az egész magyar nemzet forradalmává vált. Népünk nemzeti forradalma megdöntötte az idegen érdekeket szolgáló bürokraták uralmát, eltávolították a sztálinista, szektás vezetőket és most már igazán és visszavonhatatlanul a munkások kezébe adta a gyárat. Ez a forradalom tette lehetővé azt is, hogy a szakszervezeti mozgalom felszabaduljon és függetlenül minden párt- kormánybefolyástól, valóban a dolgozók harcos érdekvédelmi szervévé váljék. A Magyar Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége Ideiglenes forradalmi bizottsága javaslatára azonnali hatállyal felszólították a SZOT elnökséget a lemondásra és a régi, bebörtönzött munkásmozgalmi emberek bevonásával ideiglenes intézőbizottság alakult. Az intézőbizottság felszólítja a munkásokat, a szervezett dolgozókat, hogy ahol nem értenek egyet az üb összetételével, ott tartsanak új szakszervezeti választásokat az igazi szakszervezeti demokrácia lapján.
Munkások! Szervezett dolgozók! Általános nemzeti követeléssé vált, hogy addig nem vesszük fel a munkát, amíg szovjet katonát van Budapesten. A kormány ígéretet tett arra, hogy holnap reggelig Budapestről kivonják a szovjet csapatokat. A rádió ennek végrehajtását közölni fogja. Amennyiben ez teljesül, felkérjük a munkásokat, menjenek be munkahelyeikre és a munkástanács vezetésével teremtsék meg a folyamatos munka feltételeit. Követeljük a kormánytól, hogy határozottan folytassa a tárgyalásokat a szovjet kormánnyal a szovjet csapatok rövid időn belüli, az egész ország területéről történő kivonásáról és ennek végső időpontját hozza nyilvánosságra. Ha a korány által megadott időpontig nem vonják ki az összes szovjet csapatokat az ország területéről ismét az általános sztrájk fegyveréhez nyúlunk.
Munkások! Minden csodálatosunk és elismerésünk hős ifjúságunké és a harcokban részt vett dolgozóké. Mindannyiunk vágyáért harcoltok: a független, szabad, demokratikus Magyarországért. Minden szeretetünk az igazi magyar, demokratikus honvédségünké. Népünk hadserege, mely összeforrva a néppel, egységes harcba indult a nép követeléséért. Ifjúságunk, unkásságunk és honvédségünknek köszönhetjük, hogy az üzem a gyár valóban a miénk lett! Most már rajtunk a sor: védjük meg, ha kell, fegyverrel gyárainkat és védjük meg nemzeti forradalmunk minden nagyszerű vívmányát.

Budapest, 1956. október 31.
Magyar Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége intézőbizottsága
Magyar Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége ideiglenes forradalmi intézőbizottsága

Ajánlott videó

Olvasói sztorik