Élet-Stílus

Rekordgyorsasággal növekvő aranytelér

Pápua Új-Guinea területén rekordidő alatt képződött a világ eddig ismert legfiatalabb aranytelére. A mintegy 1300 tonna arany alig 55 ezer év alatt jött létre.

A Ladolam-telér becslések szerint mintegy 1300 tonna aranyat rejt, ezzel nemcsak a világ egyik legfiatalabb, de egyben egyik legnagyobb aranykiválásáról van szó, amely ráadásul földtörténeti viszonylatban szinte a szemünk előtt alakult ki.

Az arany hidrotermális működés során (a magma kristályosodási folyamatának záró szakaszában) felszínre kerülő forró vízből rakódik ki. A telér egy kialudt vulkánban található, ahol a vulkáni kitörés során keletkezett hasadékban lecsökkent nyomás szabad utat enged az ásványi anyagokban gazdag vulkáni gőzöknek, gázoknak.

A Pápua Új-Guineához tartozó Lihiri-szigeten lévő Ladolam jelenleg az egyetlen ismert, aktív hidrotermális aranylerakódás. Becslések szerint a hasadékban lévő mintegy 1300 tonna arany 55 ezer év, vagy annál rövidebb idő alatt rakódott le – derül ki az új-zélandi Auckland Egyetem kutatócsoporja által a Science című szaklap legújabb számában közzétett tanulmányból.

A hidrotermális folyamat akkor indul meg, amikor a nyomás és a hőmérséklet csökkenésével a felfelé áramló víz(gőz) a kritikus pont alá kerül (375 Celsius-fok), és az így telítetté vált oldatból kicsapódnak a különböző fémek. A folyamat során az arany akkor válik ki, amikor a forró víz hőmérséklete mintegy 250 Celsius-fok alá csökken. A kutatók számítása szerint évente mintegy 25 kilogramm arany képződik a Ladolam-telérben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik