Élet-Stílus

Magyarország semleges!

A magyar kormány tiltakozik az újabb szovjet csapatok bevonulása ellen

Csütörtökön este a parlament épületében sajtótájékoztató értekezletet tartott Losonczy Géza államminiszter. A sajtókonferencián mintegy 35-40 külföldi újságíró is részt vett.
Losonczy államminiszter közölte a megjelentekkel, hogy Nagy Imre, a Minisztertanács elnöke és megbízott külügyminiszter csütörtökön, november 1-én délelőtt magához kérette Andropov urat, a Szovjetunió magyarországi nagykövetét, az közölte vele, hogy a Magyar Népköztársaság kormányához hiteles adatok érkeztek, miszerint újabb szovjet katonai alakulatok lépték át a magyar határt.
Követelte ezeknek a szovjet katonai alakulatoknak, haladéktalan, azonnali visszavonását. Kijelentette a szovjet nagykövetnek, hogy Magyarország a varsói szerződést azonnal felmondja, kihirdeti az ország semlegességét. A kormány az ENSZ-hez fordul, és az ország semlegessége megvédésére felkéri a négy nagyhatalmat.
A szovjet nagykövet tudomásul vette a magyar miniszterelnöknek és külügyminiszternek tiltakozását és közlését, és közölte, hogy kormányától azonnali választ kér.
A Minisztertanács elnöke a szovjet nagykövettel folytatott – tárgyalásokról szóbelileg tájékoztatta a Budapestre akkreditált összes diplomáciai képviseletek vezetőit.
Ugyanakkor táviratilag tájékoztatta és értesítette e tárgyalásokról az ENSZ főtitkárát és kérte, hogy most összeülő – közgyűlés a kérdés tárgyalását soron kívül tűzze napirendre.
A sajtótájékoztató végeztével a külföldi újságírók a közléseket azonnal tudomására hozták a szerkesztőségeiknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik