Élet-Stílus

Ha ügyetlen az apa…

A házi pirók nőstényei, amennyiben kevésbé rátermett hímmel állnak össze, már a tojásban kivételeznek az ügyetlen apa fiókáival.

A házi pirók (Carpodacus mexicanus) hímjei esetében már messziről meg lehet állapítani, melyikük mennyire ügyes a táplálékszerzésben. Az a hím ugyanis, amelyik megfelelően táplálkozik – tehát jó vadász –, több karotinoidot visz be a szervezetébe, és ettől tollazata vörösessé válik. A rosszul táplált pirókhímek tolla szürkéssárga.

Kristen Navara, az Ohio Állami Egyetem kutatója munkatársaival 15 fészekalja házi piróktojást vizsgált meg. Azt a meglepő felfedezést tették, hogy eltérés van a piros és a sárgás tollú apák által megtermékenyített tojások között.

Mivel a szürkéssárga hímekről ordít, hogy magukról sem tudnak megfelelően gondoskodni, és valószínűleg nőstényükről és fiókáikról sem fognak, a nőstények az ilyen hímek által megtermékenyített tojásokban mintegy 2,5-szer annyi tesztoszteront és antioxidánst (egyebek között A- és E-vitamin) raktároznak, mint a piros tollú apáktól származókban.

A tesztoszteron a fiókák növekedését segíti elő, míg az antioxidánsok megkötik az úgynevezett szabadgyököket, melyek számos sejtalkotórész károsodását okozhatják.

A kutatók úgy vélik, hogy mivel a házi pirók rövid életű, csupán egy vagy két párzási időszakot él meg, a nőstények nem várnak az „igazira”, inkább kidolgoztak egy módszert, amellyel kompenzálják az apa hiányosságait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik