'56
Élet-Stílus

Győz a forradalom

Október 28.: Reggel még fellángolnak a harcok a Corvin köz környékén, azonban nem sokkal később már teljes a forradalom győzelme. Miután Nagy Imre kormánya leteszi az esküt, azonnali reformokat vezetnek be. Teljesítik a felkelők számos követelését. A vidéki városokban jellemzően a forradalom frissen megalakult szervei veszik át az irányítást.

A nap újságcikkei:

Szabad Nép: Híven az igazsághoz


Az ellenzők
A fordulat sokaknak nem tetszik azonban, így az éjszaka folyamán az MDP Katonai Bizottsága katonai diktatúra bevezetésére dolgoz ki tervet Hazai Jenő vezérőrnagy és Czinege Lajos vezetésével. Azt tervezik, hogy a hatalmat a hadsereg szerzi meg, akár Nagy Imre ellenében is, a felkelést pedig könyörtelenül leverik. A tervet Fehér Lajos, Czinege és Földes László hajnali 2 órakor a Pártközpontban akarja jóváhagyatni, többen ragaszkodnak Nagy Imre beleegyezéséhez, vele azonban a delegáció nem tud tárgyalni.

Fordulat a pártban

Reggel az Akadémiai utcai MDP-központban Kádár János előterjeszti az előző éjszaka elfogadott tervet. Ezzel a párt gyakorlatilag a forradalom élére áll. Nagy Imre koradélután bejelenti a rádióban, hogy a kormány általános tűzszünetet rendel el, egyúttal utasítást ad a hadseregnek, hogy csak támadás esetén használják fegyvereiket. A párt jóváhagyásával utcára kerülő Szabad Nép vezércikke a “szocialista forradalom harcosainak” nevezi a felkelőket.


Azonnali reformok
Délután kettőkor a Parlamentben az új kormány leteszi az esküt. Majd fél hat előtt öt perccel elhangzik a rádióban a fordulatot bejelentő Nagy Imre-nyilatkozat. Az előző napok „tragikus testvérharcainak” okát a korábbi vezetés hibáinak tudja be. Egyúttal bejelenti az ÁVH feloszlatását, az általános amnesztiát, a Kossuth-címer bevezetését és nemzeti ünnepnek nyilvánítja március 15-ét.
A nyilatkozat rádiós közlése után rögtön leadják az MDP KV közleményét is, amely a kormányprogram támogatására szólítja fel a párt tagjait és támogatásáról biztosítja a kormányt.
Ennek megfelelően elkezdődik a korábbi jelképek átalakítása és felváltása, Janza Károly honvédelmi és Münnich Ferenc belügyminiszter közös rendelkezésében megszüntetik a szovjet mintájú címert és bevezetik a bajtárs megszólítást a korábbi elvtárs helyett.

Elindul a Nemzetőrség felállítása
22 órakor rádióközleményben szólítják fel a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a szerveződő Nemzetőrséghez. Fél órával később azt is bejelentik, hogy a budapesti rendőrség megkezdte a Nemzetőrség szervezését.

Menekülő politikusok
Késő este a legkompromittáltabb vezetőket (Gerő Ernő, Hegedűs András, Bata István, Piros László, Andics Erzsébet, Berei Andor, Kovács István budapesti első titkár) hozzátartozóikkal együtt szovjet katonai repülőgépekkel Moszkvába szállítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik