Élet-Stílus

Gyurkó Lajos

admin
admin

2006. 10. 15. 20:35

Ez az oldal az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutató Intézete Közalapítvány életrajzi anyagaiból készült.


Pécsett született. Apja szobafestő volt. Öt elemit végzett. 1946-tól az MKP gyöngyösi bizottságának titkára volt, majd belépett a hadseregbe. 1949-ben elvégzett egy hat hónapos törzstiszti tanfolyamot, ezután alezredesként az 1. Számú Ejtőernyős Zászlóalj parancsnokának nevezték ki. Egy évvel később a 12. számú lövészhadosztály parancsnoka lett. 1950-ben katonatiszti tanfolyamra vezényelték, majd a Szovjetunióban, a Vorosilov Katonai Akadémián tanult 1954-ig. Hazatérése után kinevezték a kecskeméti 9. hadtest parancsnokává. 1956. október 24-én bejelentette, hogy minden erejével az 1919-es fehérterror megismétlődése ellen fog küzdeni. Kivégzéssel fenyegette a parancsmegtagadó katonákat. Október 25-én a tisztigyűlés kv-hoz küldött táviratában biztosította a pártot az alakulat hűségéről. Kecskeméten 150 katonát vezényelt tűzparanccsal az utcára, hogy megakadályozza az estére tervezett tüntetést, így a demonstráció elmaradt. Október 27-én Tiszakécskén parancsára egy vadászgép géppuskatüzet zúdított a Himnuszt éneklő tömegre: 17-en meghaltak, és 110-en megsebesültek. Csongrádon és Kecskeméten ő rendelte el a vadászgépek mélytámadását. Október 31-én helyettesével csatlakozott a szovjet csapatokhoz. 1956 novemberében tagja lett a megalakuló Magyar Néphadsereg Katonatanácsának. 1956. december 11-én Egerben az általa vezetett karhatalmi szakasz a tüntető tömegbe lőtt: ketten meghaltak és tíznél többen megsebesültek. A Tiszti Felülvizsgáló Bizottságok elnökeként szerepe volt a forradalmat követő megtorlásban. Kíméletlenségét jellemzi, hogy a forradalom békéscsabai vezetőinek ügyében tartott tárgyaláson valamennyi vádlott visszavonta a fellebbezését, amikor megtudták, hogy Gyurkó Lajos az egyik ülnök. 1957-ben a HM-ben kiképzési főcsoportfőnök volt. 1957-től 1960-as elbocsátásáig a határőrség parancsnoka. Ezután a Nagytétényi Sertéshizlalda igazgatójává nevezték ki, majd benzinkútkezelőként dolgozott.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • '56

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.